Оваа храна никогаш не ја консумирајте пред спиење! Нутриционист предупредува за овие три намирници, око нема да склопите


Нутриционист открива дека јадењето на следниве намирници е најлошото нешто што можеме да го направиме пред спиење.

Дури и оние кои се грижат за исхраната грешат кога е во прашање изборот на храна во вечерните часови. Нутриционистката Елиза Лоук ги открива трите најлоши намирници кои можеме да ги јадеме пред спиење. Тоа ќе го наруши квалитетот на нашиот сон, а луѓето често забораваат дека храната може да биде причина за несоница, вели таа. Еве за која храна станува збор:

Сирење
“Сирењето, особено зрелото сирење, содржи високо ниво на аминокиселини наречени тирамин, кои ја будат енергијата. Токму затоа може да му наштети на нашиот сон. Тираминот ја стимулира надбубрежната жлезда да ослободува хормони кои прават да се чувствуваме будни”, открива нутриционистот.

Чоколадо
„Чоколадото содржи големи количества кофеин кој лошо влијае на квалитетот на нашиот сон, односно може да доведе до несоница. Исто така, чоколадото има многу шеќер, поради што исто така не е најдобар избор за јадење пред спиење. “, истакнува нутриционистот.

Зачинета и масна храна
Треба да се избегнува мрсна храна пред спиење, како и зачинета храна. „Покрај тоа, зачинетата храна може да се меша со регулацијата на температурата на нашето тело, што бара високо ниво на енергија, што го прави длабокиот сон сосема невозможен“, вели нутриционистот.