Ова се трите најдобри земји за водење бизнис


Сингапур, Данска и САД се најдобрите места во светот за водење бизнис, според рангирањето на деловната клима на Економист интелиџенс јунит (Economist Intelligence Unit).

„Сингапур ќе остане најдобрата географска област во светот за водење бизнис, како што беше во изминатите 16 години“, изјави за Си-Ен-Би-Си (CNBC) менаџерот за прогнози за земјата на EIU и европски аналитичар, Прианти Рој.

Фактори кои го поттикнуваат местото на оваа земја од Југоисточна Азија како врвна деловна дестинација се нејзината политичка стабилност и фокусот на владата да им помогне на домашните компании од приватниот сектор да ја надградат технологијата, рече таа.

Рангирањето на EIU ја оценува атрактивноста на водење бизнис во 82 земји и територии и се мери врз основа на индикатори како што се инфлацијата, трошоците за живот, економскиот раст и фискалната политика.

Мерачот, исто така, нуди увид во кои економиите се подобро позиционирани за раст од другите и „ефективен начин да се идентификува каде наскоро може да дојде до зголемување на инвестициските трошоци“, велат аналитичарите на EIU.

Зад Сингапур се Данска и САД кои ги зазедоа второто и третото место.

Данска, со своите „цврсти макроекономски основи“ и висококвалитетната транспортна и дигитална инфраструктура, може да се смета за една од најатрактивните деловни локации во светот, рече Рој.

Условите на пазарот ќе останат поволни во САД, особено со неколку ограничувања за надворешната трговија и инвестициите во САД, додаде таа.

„Се предвидува дека Сингапур, Данска и САД ќе имаат најдобри деловни средини во следните пет години“, се вели во извештајот.

Германија и Швајцарија се најдоа на четвртото и петтото место, соодветно, додека Канада, Шведска, Нов Зеланд, Хонг Конг и Финска го сочинуваат остатокот од првите 10 места во светот за водење бизнис.

„Сите овие се напредни економии и имаат добри резултати во нашиот индекс на долг рок, така што тие се сигурни облози за инвестиции“, се вели во извештајот, но се предупредува дека и вкупната и стапката на раст на БДП по глава на жител веројатно ќе останат стабилни. и релативно бавно.

Некои од значајните „големи подобрувачи“ кои постигнаа добри резултати во индексот беа земји како Грција, Катар и Индија.

Грција забележа најголемо подобрување во деловната клима во индексот на EIU поради реформите што ги донесе про-бизнис владата, се вели во извештајот.

Реформите на слободниот пазар ветени од аргентинскиот претседател Хавиер Милеи, чија цел е да се поттикне приватното претприемништво и да се привлечат странски инвестиции, доведоа до значително подобрување на земјата во рангирањето на второто најдобро деловно опкружување.

„Индија е единствениот пазар на една земја што нуди потенцијална скала споредлива со онаа на Кина“, се вели во извештајот, додавајќи дека младиот демографски профил на земјата ветува добро за нејзината работна сила и идната побарувачка. Индија е рангирана на третото место на листата на најнапредни деловни средини.