Ова се најбогатите земји во светот

Само четири земји во светот имаат домашен бруто-производ (БДП) по жител од над 100.000 американски долари 

Графиката и анализата што ги објави HowMuch направени се врз основа на податоци од Меѓународниот монетарен фонд. БДП по жител е важен статистички податок врз основа на кој се мери богатството на една земја, бидејќи земји како Кина или Индија можат да се пофалат со висок бруто домашен производ, но сепак имаат стотици милиони сиромашни

Од инфографикот што следи, може да се заклучат неколку факти:

Постојат четири земји во светот со БДП по глава на жител над 100.000 УСД: Катар (138.900 долари), Макао (113.400 долари), Луксембург (112.000 долари) и Сингапур (105.700 долари).

Најбогатите земји во светот имаат мал рој на жители. На пример, во Азија, Кина, Индија и Јапонија тие не се меѓу првите 10.

Соединетите држави не се ниту близу до најбогатата земја според БДП по жител. Иако е највисок во Америките – 67,4 илјади долари, САД се само средна класа во целиот свет.

Екстремната сиромаштија владее во Африка, а интересно е што двете најбогати земји не се на физичкиот континент, Сејшелите (со 33,1 илјади долари по жител) и Маурициус (26,5 илјади долари).

Топ 10 најбогати земји (2020)

1. Катар: 138,9 илјади УСД

2. Макао: 113,4 илјади УСД

3. Луксембург: 112 илјади УСД

4. Сингапур: 105,7 илјади УСД

5. Ирска: 87 илјади УСД

6. Брунеи: 85 илјади УСД

7. Норвешка: 79,6 илјади УСД

8. Обединети Арапски Емирати: 70,4 илјади УСД

9. Кувајт: 67,9 илјади УСД

10. Швајцарија: 67,6 илјади УСД,

Извор: HowMuch