Ова се компании од билиони долари (инфографика)


Производителот на чипови Нвидиа е највредната компанија во светот, што значи дека е време да се ажурира листата на „клубот од билиони долари“.

Следната инфографика ја прикажува пазарната капитализација на светските компании од билиони долари заклучно со 18 јуни 2024 година. Пазарната капитализација на средната компанија С&П 500 (од 30 мај 2024 година) е вклучена, како и тајванската ТСМЦ, која е следната најблиската компанија да достигне бројка од билиони долари (илјада милијарди долари).

(Извор: VISUALCAPITALIST.COM)

Бројките користени за креирање на оваа графика се вклучени во табелата подолу. Бројките за секоја компанија доаѓаат од Companiesmarketcap.com, додека средната пазарна капитализација на С&П 500 е добиена од С&П Глобал.

(Извор: VISUALCAPITALIST.COM)

Еве ги клучните причини за вреднување на секоја од овие компании:

Нвидиа: Лидер во индустријата во чипови за центри за податоци неопходни за обука за вештачка интелигенција

Мајкрософт: Доминација во софтверски производи за (Windows, Office, Azure)

Епл: Силен рекорд на иновации и голема лојална база на клиенти

Алфабет: Водечки играч во онлајн рекламирањето и другите дигитални платформи (Google Search, Youtube)

Амазон: доминација во е-трговија и растечки удел на пазарот на облак компјутери преку веб-услугите на Амазон (AWS)

Сауди Арамко: најголемиот светски производител на нафта со огромни резерви

Мета: доминантен играч во социјалните мрежи (Фејсбук, Инстаграм, Ватсап (Whatsapp)

Која компанија е следната да се приклучи на клубот од билиони долари

Од 18 јуни, има неколку претенденти кои наскоро би можеле да се приклучат на клубот од билиони долари, вклучувајќи ги ТСМЦ (932 милијарди долари), Беркшир Хатавеј (881 милијарди долари), Ели Лили (847 милијарди долари) и Броадком (Broadcom) (839 милијарди долари).

Повеќето од овие акции се значително зголемени досега во 2024 година, при што ТСМЦ порасна за 77% од година до денес, Ели Лили порасна за 51%, а Броадком порасна за 66%.