Ова се десетте најголеми соларни централи во светот

Од Кина до Дубаи, ви ги претставуваме 10-те најголеми соларни фарми во светот по капацитет и инвестиции


Како што расте побарувачката за чиста енергија, употребата на соларна енергија вртоглаво се зголеми – соларните фотоволтаични соларни панели сега се најпопуларниот облик на производство на електрична енергија.

Како што истекува времето за одржување на глобалната температурна промена под 1,5°C, масовното користење на чист извор на енергија како што е сончевата енергија не би можело да дојде во подобро време, пренесе Банкар.ме.

Ви ги пренесуваме 10-те најголеми соларни фарми во светот.

10: Курнул ултра мега солар парк – Индија

Лоциран во областа Курнул, Андра Прадеш, јужна Индија, со оперативен капацитет од 1 GW (1000 MW) енергија секоја година, Kurnool Ultra Mega Solar Park има значителен дел од бруто инсталираната моќност на Индија од над 350 GW. Соларниот парк заштедува околу 1.892.160 тони емисии на CO2 .

Соларниот парк е партнерство помеѓу државата и централната власт.

9: Џичуан соларен парк – Кина

Речиси цел Џинчуан (Jichuan) во кинеската провинција Гансу е покриен со соларни електрани. Друг кластер на проекти е на југ, а соларниот парк зафаќа речиси 90 км2 полупустина западно од градот.

Соларниот парк сега има 15 централи, од кои сите имаат комбиниран капацитет од нешто повеќе од 1 GW. Најголемата електрана во Џинчуан има повеќе од 200 MW капацитет.

8: Датонг солар пауер топ ранер бејс – Кина

Лоциран во Шанкси, Кина, Datong Solar Power Top Runner Base е соларен PV проект од 3 GW. Пуштен во употреба во 2016 година, проектот чинеше 138 милиони долари и беше развиен од China Power International Development и China Three Gorges. Проектот моментално е во сопственост на China Power International Development со 100% удел.

Фармата ќе може да произведе 3,2 милијарди киловат-часови сончева енергија за 25 години и да ги намали емисиите на CO2 за 2,74 милиони тони.

7: Проект за соларна енергија Нур Абу Даби – ОАЕ

Најголемата електрана во светот на едно место, Нур Абу Даби (Noor Abu Dhabi), снабдува со енергија околу 90.000 домаќинства со 1,17 GW.

Има 3,2 милиони соларни панели и е со големина од 8 квадратни километри. Фармата произведува приближно 1,2 GW електрична енергија, намалувајќи ја зависноста од природниот гас за производство на електрична енергија и намалувајќи го јаглеродниот отпечаток на земјата за 1 милион метрички тони годишно – еквивалент на елиминирање на 200.000 возила од патиштата.

Националната енергетска компанија Абу Даби поседува 60% од проектот, а Marubeni Corporation и JinkoPower имаат по 20%.

 

6: Соларен парк во пустината Тенгер – Кина

Соларниот парк во пустината Тенгер моментално напојува околу 600.000 домаќинства со неговите 43 km2 соларни панели кои обезбедуваат 1,51 GW енергија.

Капацитетот на првата фаза од проектот ќе биде еден милион киловати. Кога базата ќе биде целосно оперативна, нејзината годишна моќност ќе биде 5,78 милијарди киловати, што е еквивалентно на заштеда на 1,92 милиони тони стандарден јаглен секоја година. Ова е значајно за земја која во голема мера се потпира на јаглен за енергија.

5: Соларен парк Бенбан – Египет

Со 4 милијарди долари, Соларниот парк Бенбан е најголемата соларна фарма во Африка, со колосален соларен потенцијал од 6,3 kWh/m2 дневно. Тоа се вкупно 41 соларна централа.

Проектот од 1,8 GW е управуван од државната управа за нова и обновлива енергија (NREA). Вклучува голем број мали соларни централи изградени од различни компании.

Проектот е дел од Стратегијата за одржлива енергија на египетската влада 2030 година.

4: Соларен парк Мохамед Бин Рашид Ал Мактум – ОАЕ

Пустинската нација ОАЕ е дом на 76 километри соларен парк, најголемиот во светот, со сегашен капацитет од 1,63 GW. Се планира ова да порасне на 5 GW до 2030 година.

Соларниот парк обезбедува електрична енергија за 270.000 домови, со што се неутрализираат вкупно 1,4 милиони тони јаглерод. Развиен и управуван од Управата за електрична енергија и вода во Дубаи, соларниот парк е една од клучните иницијативи на Дубаи во Стратегијата за чиста енергија во Дубаи 2050 година – да произведе 75% од енергетските потреби на градот од чисти извори до 2050 година.

3: Соларен парк Павагада – Индија

Распространет на 13.000 хектари, Сончевиот парк Павагада обезбедува 2,05 GW за граѓаните на Индија. Чини 2 милијарди долари, соларниот парк беше развиен од Корпорацијата за развој на соларна енергија Карнатака (KSPDCL), заедничко вложување помеѓу Карнатака за обновлива енергија (KREDL) и Корпорацијата за соларна енергија на Индија Лимитед (SECI) формирана во март 2015 година.

Карнатака, државата во која се наоѓа овој соларен парк, има највисок инсталиран капацитет на соларна енергија меѓу индиските држави, по што следат Раџастан и Тамил Наду.

2: Соларен парк Бадла – Индија

Впивајќи го сонцето во индиската пустина Тар Сончевиот парк Бадла, кој се состои од 14.000 хектари соларни централи, со постојана моќност од 2,25 GW (Бхадла сега има вкупно околу 2,7 GW капацитет од неодамнешното додавање).

Паркот има речиси совршени услови, при што регионот Раџастан добива просечно 5,72 kWh/m2 сончево зрачење секој ден. Покрај тоа, соларната фарма има голема корист од 300 сончеви денови годишно.

Бхадла е, како и некои други големи соларни фарми на оваа листа, составена од бројни компании да продаваат одредени количини на соларен капацитет. На пример, Solar Energy Corporation of India одржа аукција за 25 MW капацитет, а понуди доставија 27 компании.

1: Соларен парк Голмуд – Кина

Со инсталирана моќност од 2,8 GW, соларниот парк Голмуд во кинеската провинција Кингхаи има вкупно 80 соларни централи – ова е доволно за напојување на над милион домови.

Чини вкупно 587,22 милиони долари, проектот беше развиен од China Longyuan Power Group и моментално е во сопственост на SDIC Huajing Power Holdings, со 100% удел.

Изградбата на соларниот парк Голмуд започна во 2011 година и беше завршена во 2019 година. Соларниот парк користи фотоволтаична (PV) технологија, со над 7,2 милиони соларни панели инсталирани за производство на електрична енергија.

Паркот е поврзан со кинеската национална мрежа за пренос на електрична енергија, која овозможува дистрибуција на произведената електрична енергија низ целата земја.