Ова е единствениот рецепт за француска салата што некогаш ќе ви треба

Француската салата е неизбежен дел од празничната трпеза, а често се подготвува и за Божиќ и за Велигден. Иако многу луѓе ги прилагодуваат состојките за да одговараат на вкусовитеж на своето семејство, оригиналниот рецепт е единствен и познат на сите, а ние ви го пренесуваме рецептот за највкусната француска салата која ќе ги воодушеви сите на трпезата.
Оваа салата ги мами очите на секого, но иако не е прва препорака на нутриционистите, не може да направи штета доколку се јаде еднаш до два пати годишно.
Ќе имате време да размислите за килограмите по празниците, но дотогаш внимателно прочитајте како да ја подготвите највкусната француска салата која ќе ви донесе пофалби од семејството.
Состојките се добро познати на сите, но при подготовката треба да обрнете внимание на неколку трикови кои ќе помогнат салатата да не биде влажна и ќе и даде побогат вкус.
Состојки:
– 450 гр замрзната смеса од грашок и морков
– 300 гр компири
– 200 гр кисела краставица
– сол
Состојки за филот:
– 360 гр мајонез (4 кесички)
– ¼ јаболко на Грени Смит
– 2 лажици кисела павлака
– 1 кафена лажичка сенф
– црн пипер
– сол
Подготовка:
1. Ставете ја замрзнатата смеса од зеленчук во зовриена солена вода и варете приближно 10 – 15 минути додека не се сварат грашокот и морковот. Во исто време, ставете ги неизлупените компири во друго тенџере со ладна солена вода и варете ги додека не омекнат доволно. Важно е да се сварат компирите цели во кората за да не се распаднат.
2. Грашокот и морковот исцедете ги и изладете ги, а откако ќе се изладат, излупете ги компирите и исечкајте ги на еднакви парчиња. Потоа исечкајте кисело јаболко кое ќе ѝ даде свежина на салатата и додадете го во садот со сечканиот зеленчук.
3. Мајонезот се меша со сенф, павлака, сол и бибер и се додава во смесата од зеленчук.
4. Додадете ги краставиците и нежно измешајте сè заедно.
Послужување:
Изладете ја салатата и послужете како прилог со главните јадења.
Совет:
По желба можете да измешате и една лажица сечкан магдонос.