Откриена незамисливо голема црна дупка, 30 милијарди пати поголема од масата на Сонцето


Британски астрономи открија огромна црна дупка, околу 30 милијарди пати поголема од масата на Сонцето. Научниците од Универзитетот во Дурам рекоа дека црната дупка е една од најголемите откриени досега.

Тимот ги опиша нивните наоди, објавени во списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, како „исклучително возбудливи“.

„Оваа конкретна црна дупка, која е приближно 30 милијарди пати поголема од масата на нашето Сонце, е една од најголемите откриени досега“, рече главниот автор д-р Џејмс Најтингел, од Катедрата за физика на Универзитетот во Дурам.

Најмасивните објекти во вселената
Супермасивните црни дупки се најмасивните објекти во универзумот, со маса помеѓу 10 и 40 милијарди пати поголема од масата на Сонцето. Астрономите веруваат дека тие можат да се најдат во центарот на сите големи галаксии, како што е Млечниот пат.

Ултрамасивните црни дупки се ретки, а нивното потекло е нејасно. Некои веруваат дека тие се формирани со екстремно спојување на масивни галаксии пред неколку милијарди години, кога универзумот бил сè уште млад. Научниците го искористија ефектот на гравитационата леќа што откри црна дупка, регион каде гравитационата сила е толку силна што дури и светлината не може да избега.

Откриено со гравитациона леќа
Тие потоа користеа суперкомпјутерски симулации на Универзитетот Дурам и слики направени од вселенскиот телескоп Хабл за да ја потврдат неговата големина. Тие рекоа дека ова е првата црна дупка откриена со помош на гравитациони леќи.

„Повеќето од најголемите црни дупки за кои знаеме се во активна состојба, каде што материјата вовлечена во близина на црната дупка се загрева и ослободува енергија во форма на светлина, рендгенски зраци и друго зрачење“, рече Најтингел.

„Ова отвора интересни можности“
„Сепак, гравитационите леќи овозможуваат проучување на неактивни црни дупки, нешто што моментално не е можно во далечните галаксии. Овој пристап би можел да ни овозможи да откриеме уште многу црни дупки надвор од нашиот локален универзум и да откриеме како овие егзотични објекти еволуирале понатаму во космичката време“, рече тој.

Научниците рекоа дека нивната работа ја зголемува „возбудливата можност“ астрономите да откријат повеќе ултрамасивни црни дупки отколку што се мислеше.