Откриен петти случај на штетна материја во зеленчук од Македонија


Штетни хемикалии се откриени во зеленчукот од Северна Македонија по петти пат во изминатата година во Хрватска.

Како што е соопштено од европскиот систем за безбедност на храната, во мешаната салата биле откриени недозволиви нивоа на пестицидот хлорпирифос, забранет во ЕУ. Процентот на хлорпирифос во салатата беше 0,028 милиграми по килограм производ.

За среќа, тоа беше утврдено со анализа на примерок од пратката на хрватската граница, па салатата не стигна до хрватскиот пазар. Целата пратка потоа била уништена.

Според бројот на пратки со контаминирано овошје и зеленчук наменети за хрватскиот пазар, Турција е очигледно во водство. Лани и годинава во 11 наврати се откриени штетни пестициди: три пати кај круши, двапати кај лимони и суви смокви и по еднаш кај мандарини, пиперки, домати и грејпфрут.

На второ место е Македонија со пет пратки: мешана салата три пати и свежи моркови и пиперки по еднаш. Од забранетите пестициди, во повеќето случаи се споменуваше хлорпирифос.

Овој забранет пестицид е откриен со анализа во дури 13 пратки со овошје и зеленчук: лимес, зелена салата, моркови, грејпфрут, ориз, грав, мандарини, сливи, лимони… Хлорпирифос е забранет за употреба во ЕУ од 2020 година поради на неговиот генотоксичен потенцијал и развојната невротоксичност кај цицачите.

Бројни научни студии покажаа дека изложеноста на хлорпирифос може да влијае на невролошкиот развој на децата и да го оштети нероденото дете.

Тие го поврзуваат со нарушувања во развојот на мозокот, хиперактивност, ретардација на растот, намален коефициент на интелигенција. Проблеми со хлорпирифос во домашните производи имавме и во Хрватска, бидејќи лани беше пронајден во неколку пратки мандарини.