Остриот пад на цените на нафтата најавува нова рецесија

Расположението на учесниците на финансиските пазари изминатата недела не можеа да го подобрат ниту податоците за силното закрепнување на економскиот раст во третиот квартал.

Во САД, растот на БДП беше 7,4 отсто во споредба со вториот квартал, кога првиот бран на епидемијата беше на својот врв, а дури 12,7 отсто во еврозоната. Европа продолжува да се соочува со дефлација, која во октомври во еврозоната беше иста како и во септември, или 0,3 отсто.

Но, очекувањата повторно се влошуваат во следните месеци.

Дури, остриот пад на цените на нафтата (минус 10 отсто минатата недела) најавува дека светот најверојатно ќе мора да се соочи со нова рецесија. Брент се лизна на 37 долари за барел, што е најниско ниво во последните пет месеци, пишува СЕЕбиз.

На крајот на ноември, земјите од ОПЕК + повторно ќе се договораат за идните политики. Саудиска Арабија и Русија, најголемите светски производители на сурова нафта, сакаат картелот ОПЕК + да испумпува 7,7 милиони барели на ден дури и во наредната година, иако првичниот договор предвидуваше дека производството ќе се зголеми за два милиони барели на ден во јануари.

Притоа, тие се повикуваат на ново (делумно) затворање на економиите и на растечкото производство во Либија.