Остарениот Џими Картер не се предава, гради куќи

Четиринаесет шевови, црно око и голем завој не се проблем за поранешниот претседател Џими Картер, кој минатата недела наполни 95 години. Само неколку часа откако се здоби со повреди од пад во неговиот дом во неделата наутро, Картер отпатува за Нешвил за да започне една недела волонтерска работа.

И покрај неговите повреди, најстариот жив поранешен претседател на САД и неговата сопруга Розалин Картер оваа недела работат на изградба на нови тремови на 21 домови на Нешвил, како дел од 36. проект за работа на „Проектот Џими и Розалин Картер“ со „Хабитат за хуманост“.

Повредите на Картер беа видливи за публиката за време на настанот во неделата вечерта. Под капа за бејзбол на Атланта Бравес, левото око на хуманитарниот водач беше делумно покриено со газиран завој. Под окото, виолетов и црвен оток се протегаа низ образот.

Застанувајќи на подиумот, Картер го започна своето обраќање со тоа што го призна неговиот пад додека се подготвувал да оди во црква во неделата наутро.

„Паднав и го удрив челото на остар раб и морав да одам во болница. И ми ставија 14 конци на челото и окото ми е црно, како што забележавте“, рече тој. „Но, јас имав приоритет број 1 – да дојдам во Нешвил и да градам куќи“.

Средствата собрани од „Проектот за работа Картер“ ќе овозможат да се градат дополнителни 12 нови домови за млади парови и 26 нови градски куќи од непрофитната организација до 2021 година.

Двојката веќе 35 години волонтира во „Хабитат за хуманост“ градејќи домови низ САД и низ целиот свет. Тие работеа заедно со 103.000 волонтери во 14 земји, вклучувајќи ги Индија, Јужна Кореја и Филипините. (Си-ен-ен)