Османи до Македонците во Албанија: Слободно да ја изразите вашата припадност

Албанија е слободна земја во која секој може слободно да го изрази и негува својот идентитет


Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, порача до Македонците во Албанија во следните шест недели слободно да ја изразат својата идентитетска припадност на тамошниот попис на населението.

„Драги Македонци, препознавајќи ја вашата улога како лојални граѓани на Албанија, ве охрабрувам на пописот слободно да ја потврдите вашата етничка, јазична, религиска и идентитетска припадност, која претставува основно природно право на секој поединец“, рече Османи.

Истакна дека деновиве сме сведоци на пропаганди кои влијаат на одлуката, притоа не водејќи сметка за чувствата на Македонците, но тоа воопшто не треба да ги загрижува македонските граѓани од овој крај. Албанија е слободна земја, вели Османи, во која секој може слободно да го изрази и негува својот идентитет без да се грижи за било какви последици.

Министерот во обраќањето додаде дека Северна Македонија и Албанија се повеќе од соседи и најави дека македонските институции ќе останат во интензивна комуникација со Македонците и институциите во Албанија за сите прашања коишто ги засегаат.