Османи: Димитров нѐ прави нас предавници за неговите потпишувања


 

Мислев дека ќе можам да ја задржам дипломатската пристојност и да не говорам за отстранувањето на документите од архивата на МНР пред моето доаѓање во куќата, но кога ќе се поминат црвените линии на пристојност, сите треба да ги отвориме картите до крај, напиша вечерва на Фејсбук шефот на дипломатијата Бујар Османи, кој со месеци е мета на напади од неговиот претходник, Никола Димитров.

„Ова е сегашната наша ситуација во односите со Република Бугарија. Досега имаме потпишан само еден Протокол, потпишан токму од мојот претходник, во кој има неколку јасни обврски на кои, за жал, сами сме се обврзале, но и не сме ги реализирале: Првата е дека го прифаќаме бугарското гледиште кон Илинденското востание, прифаќајќи ја номенклатурата ‘Илинденско-Преображенско востание’, создавајќи со тоа рамка во која Комисијата се очекува да делува, што, пак, создава тешкотии во нивната работа, но воедно и веќе создала преседан во односите со Република Бугарија, дека историските прашања може да ги решаваме политички, наместо да ѝ ги оставиме на Комисијата.

Второ, потпишувајќи го единствениот Протокол, мојот претходник ја обврзал и Комисијата, но и земјата пред целиот свет, дека имаат краток рок до крајот на 2019 година, да најдат решение за Гоце Делчев и востанието, сега веќе и дефинирано согласно бугарската позиција како ‘Илинденско-Преображенско’.  Не сметам дека имал лоши намери тогаш, но нема да го премолчам неговиот обид сега да се ‘пенави’ на нашиот обид да направиме пристоен Протокол, во кој нема да се обврземе за содржината, туку за принципите на нашата работа, претставувајќи нѐ сега нас како предавници на неговиот потпис.

Ќе продолжиме со нашата работа без разлика колкава хистерија ќе создаде мојот претходник. Ќе обезбедиме пристојно решение со Република Бугарија, но и европска иднина за земјата

П. С. овој документ кој сега го презентирам, во неговата физичка форма недостасува во МНР, очекувано е кој си го зел пред да си отиде и со какви намери“, наведува Османи.