Оскарите во 2021 година ќе се одложат?

САД- Има уште време до 93-от Оскар во февруари, но Академијата за филмска уметност и наука размислува да ја одложи големата вечер, според повеќе извори.

Изворите, кои сакаа да останат анонимни, велат дека конечните планови не се конкретни во овој момент. Засега 28 февруари 2021 година со пренос на АБЦ останува на сила.

„Веројатно ќе бидат одложени“, рече еден од изворите запознаени со ова прашање за „Variety“.

Сепак, тоа лице предупреди дека деталите, вклучувајќи ги и потенцијалните нови датуми, сè уште не се целосно разгледани или официјално предложени. Друг извор вели дека датумот е моментално непроменет во АБЦ.

Кога во април беа објавени нови привремени правила во однос на доделувањето на најпрестижната филмска награда во светот, како резултат на Ковид-19, претседателот на Академијата, Дејвид Рубин, изјави за „Variety“, премногу е наскоро да се знае како може да се доделува Оскарот од физичка дистанца во 2021 година во пресрет на пандемијата.

„Невозможно е да се знае каков ќе биде амбиентот“, рече тој. „Знаеме дека сакаме да ja славиме филмската уметност, но не знаеме точно каква форма ќе има“.

За оваа година, филмовите објавени дигитално можат да се квалификуваат ако студиото првично планирало кино издание.

„Мислам дека сите се сочувствителни со маките на режисерите и ние сме тука да ги поддржиме нашите членови и филмската заедница“, рече Рубин. „Има смисла кога навистина не знаеме што да се претстави во однос на достапноста на кината. … Треба да направиме надоместоци само за оваа година и во ова време кога тие не се отворени, толку голема филмска работа може да се види и слави “.

Новите измени во правилото вклучуваат и дозволување на номинации за Оскар да се одржат во Њујорк, Чикаго, Мајами, Атланта и Беј зоната, наместо само во Лос Анџелес.

Академијата одби да ја коментира оваа приказна.

Не е јасно дали одложувањето на Оскарите, исто така, значи дека Академијата ќе им овозможи на филмовите објавени по крајниот рок на годината да се квалификуваат за Оскарите во 2021 година.