Оскарите од 2026 со нова награда – за кастинг


Наскоро ќе има уште една категорија за пополнување на вашите гласачки ливчиња за Оскар.

Во четвртокот, одборот на гувернери на академијата за филм го објави создавањето на нов натпреварувачки Оскар за достигнување во кастингот. Наградата ќе се доделува секоја година почнувајќи од 2026 година со 98-то доделување на Оскарите за филмови објавени во 2025 година.

Иако кастингот е интегрален дел од процесот на снимање филмови од доаѓањето на системот на студио, академијата основа огранок за кастинг директори само во 2013 година. Со речиси 160 сегашни членови, огранокот е еден од најмалите во организацијата, која има вкупно членство од повеќе од 10.800.

Објавата доаѓа по одлуката на британската филмска и ТВ академија да додаде награда за кастинг во 2020 година.

„Директорите на кастингот играат суштинска улога во снимањето филмови и како што Академијата се развива, ние сме горди што додаваме кастинг во дисциплините што ги препознаваме и славиме“, рекоа извршниот директор на академијата Бил Крамер и претседателката Џенет Јанг во заедничката изјава со која ја објавија наградата. „Им честитаме на нашите членови на огранокот на директори на кастинг за оваа возбудлива пресвртница и за нивната посветеност и трудољубивост во текот на овој процес.

Наградата за кастинг е првата нова категорија Оскари воведена откако беше основана категоријата за најдобар анимиран игран филм во 2001 година и, со исклучување на какви било други промени, ќе го зголеми бројот на конкурентни категории за Оскар на 24.

Категориите за Оскар еволуираа и флуктуираа значително со текот на годините. Првата церемонија на доделување на Оскарите опфати само 12 награди, а во текот на следните децении категориите понекогаш се додаваа, одземаа, се делат и комбинираа. Во 2018 година, академијата објави создавање на нова награда за најдобар популарен филм само за да ја укине идејата по ударот. Во меѓувреме, каскадерската заедница долго време лобира за свој Оскар, но досега не беше успешна во својата кампања.

Директорот на кастингот Дејвид Рубин служеше како претседател на организацијата од 2019 до 2022 година. Говорејќи за Тајмс набргу откако беше избран, Рубин рече дека не е фокусиран на обидот да создаде Оскар за кастингот, но дека е воодушевен што БАФТА-овите додаваат таква награда. „Тоа најверојатно ќе послужи за зголемување на свеста за нашата вклученост во колаборативната уметност на снимање филмови“, рече тој. „Но, освен тоа, би рекол само да видиме што носи иднината“.

Во заедничката изјава во четвртокот, актуелните гувернери на ограноците на кастингот на академијата Ричард Хикс, Ким Тејлор-Колман и Дебра Зејн ја нарекоа наградата „заслужено признание за исклучителните таленти на нашите кастинг директори и доказ за посветените напори на нашата гранка“.

Правилата на категоријата за подобност и гласање за новата награда ќе бидат објавени во 2025 година. (Лос Анџелес Тајмс)