Орбан слави, повторно ја освои ЕУ

„Најдобро е едноставно да се каже:  Виктор Орбан победи” наведува во коментар германскиот весник Судојче цајтунг (СЗ) на самитот на лидери на ЕУ.

Стратегијата на Орбан за овој самит беше јасна, пишува СЗ: унгарскиот премиер беше спремен да ја даде својата поддршка во пакетот за финансиска помош доколку прашањето за владеењето на правото се смести во ќош.

По повеќедневниот состанок на лидерите на ЕУ, Орбан беше јасен во својата изјава: Успешно се спротиставивме на сите обиди за поврзување на фондовите на ЕУ со владеење на правото.

Триумфалната изјава на Орбан

„Унгарија и Полска покажаа дека е неприфатливо за народите кои го наследиле владеењето на правото да критикуваат и да одржуваат предавања на народите кои се борат за слобода и кои поминале тешки времиња под комунистички режим“, изјави Орбан на заедничката прес-конференција со полскиот премиер Матеуш Моравиек, уште еден поборник за нелиберална демократија, кој исто така може да биде задоволен од резултатите од самитот.

Текстот со заклучоците од самитот го разредува делот поврзан со владеењето на правото, така што сето тоа се споменува во една реченица, а на почетокот на состанокот во Брисел беше предложено систем на условеност кога станува збор за пари од фондовите на ЕУ, што особено би го комплицирало животот во Унгарија и Полска. . Постапките се водат против двете држави во институциите на ЕУ заради кршење на владеењето на правото.

Без санкции за кршење на владеење на правото

„Усвоената формулација е толку нејасна што Унгарија и Полска можат многу лесно да ја избегнат секоја парична санкција“, истакнаа експертите, пишува СЗ.

СЗ пишува дека Париз и Берлин сфатија дека не можат да извршат притисок со амбициозен пакет помош, без поддршка од Полска и Молдавија, а Орбан не се воздржа од закани со вето за време на самитот доколку се инсистира на владеењето на законот.

Унгарските медиуми блиски до Орбан пишуваат дека премиерот се согласил со германската канцеларка Ангела Меркел дека постапката против Унгарија според член 7 од Лисабонскиот договор ќе биде завршена до крајот на оваа година, на задоволство на Унгарија.

ЕУ им дозволи на автократите да се извлечат

Весникот „Шпигер“ пишува дека „ЕУ дозволи автократите да се извлечат“ и констатира дека ЕУ не може да преживее долгорочно, без да го почитува владеењето на правото. Овој труд заклучува дека „режимот на Орбан е корумпиран“, но и дека тој станал пример за други членови на Вишеградската група (Чешка, Словачка, Полска). „Орбан користи пари од ЕУ за да купи лојалност и да спроведува антиевропски кампањи“, пишува весникот.

Орбан по овој самит ќе може да продолжи без пречки од Брисел. Затоа нема сомнение дека унгарскиот премиер уште еднаш ја надигра ЕУ.