Орбан сега им се налути на сите нордиски земји

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто

Будимпешта вели дека не сака „лицемерно туторство“ од никого и дека ќе оди по својот пат

 

Будимпешта – Унгарија во понеделникот ги повика амбасадорите на четири нордиски земји во врска со критиките на нивните земји за контроверзниот закон со кој му се дава овластување на премиерот Виктор Орбан да владее со декрети во борбата против корона вирусот.

Министерот за надворешни работи Петер Сијарто во неделата рече дека ќе ги повика дипломатите бидејќи Унгарија „не сакаше лошо лицемерно туторство“ и рече дека Будимпешта ќе оди по својот пат.

Законот, кој го овластува Орбан да го заобиколи парламентот во преземање активности за да го запре вирусот и да ги ублажи неговите последици, предизвика меѓународна критика.

„Кога земјите ја користат ситуацијата со Ковид-19 за активности што ги поткопуваат основните права, ние инсистираме да го свртиме вниманието кон тоа“, рече данскиот министер за надворешни работи, Јепе Кофод, за Ројтерс.

„Секако, проблемот не е поврзан само со Ковид-19, туку ситуацијата се влоши бидејќи Унгарците презедоа голем број мерки, кои, меѓу другото, ризикуваат да ја поткопаат слободата на печатот“, рече Кофод.

Тој додаде дека мора да има последици – вклучително и финансиски – доколку не се почитуваат основните вредности.

За време на состанокот во понеделникот, норвешкото министерство за надворешни работи за Ројтерс изјави дека унгарскиот државен секретар Петер Старај изјави дека верува оти писмото на 6 мај од страна на петте нордиски министри за надворешни работи погрешно ја претставувале суштината и формалностите во однос на унгарскиот чин за итни случаи на корона.

„Нордиските амбасадори ја објаснија и ја повторија загриженоста на нордиските земји во врска со унгарскиот акт за кризна состојба, особено неограничените овластувања за време на итни случаи и одредбите за криминализација на неточни информации, ставајќи ги новинарите под дополнителен стрес“, рече портпарол на норвешкото Министерство за надворешни работи.

Советот на Европа, главното тело за човекови права на ЕУ, ја предупреди Унгарија за нејзиното демократско одземање и прашања во врска со слободата на изразување во писмото од 24 март од генералниот секретар Марија Пејчиновиќ-Буриќ.

Министрите за надворешни работи на Данска, Финска, Исланд, Норвешка и Шведска ѝ пишаа на Буриќ на 6 мај велејќи дека „ја споделуваат загриженоста изразена во тоа писмо. Дури и во итни случаи, владеењето на законот мора да преовладува“.

Орбан не се согласува со институциите на Европската унија уште од преземањето на власта во 2010 година, одејќи главно над економските политики, наводната корупција, имиграцијата и неговото постојано проширување на влијанието врз сите сфери на животот.

Орбан ѝ рече на Буриќ дека законот не му дава неограничени овластувања и може да биде повлечен од парламентот – таму каде што неговата партија Фидес има двотретинско мнозинство – во секое време.

Амбасадорите на Данска, Шведска, Финска и Норвешка присуствуваа на состанокот во понеделникот. Мисијата на Исланд во Унгарија е со седиште во Виена. (Ројтерс)