Орбан: Марк Руте ме мрази и бара почитување на владеење на правото

Орбан го нападна премиерот на Холандија затоа што барал владеењето на правото да биде клучно при распределбата на парите од фондот за обнова на ЕУ

 

Премиерот на Унгарија, Виктор Орбан, во неделата им рече на новинарите дека е потребно повеќе време за да се преговара за начинот за поврзување на финансирањето на ЕУ со владеењето на правото – и рече дека холандскиот премиер Марк Руте го мрази.

Говорејќи за предлогот што би го поврзал пристапот до готовина на ЕУ до критериумите за владеење на правото, унгарскиот лидер ја доведе во прашање потребата од нов механизам, но рече: „Ние не сме против тоа, да разговараме за тоа, но потребни се недели“.

Премиерот на Унгарија рече дека неговата земја има спор со Холандија за ова прашање.

„Не знам која е личната причина холандскиот премиер да ме мрази мене или Унгарија, но тој напаѓа толку жестоко и вели јасно дека затоа што Унгарија, според него, не го почитува владеењето на правото мора да биде казнета финансиски. Тоа е неговата позиција, што не е прифатливо затоа што нема одлука за тоа каква е состојбата со владеењето на правото во Унгарија“, рече Орбан.

Унгарскиот премиер рече дека направил два предлози на самитот на лидерите на ЕУ: за германското претседателство на Советот да гарантира дека ќе се донесе одлука за постапката за владеење на правото против Унгарија – т.н. постапка за член 7 – и за невладините организации да бидат регулирани на ист начин како и политичките партии.

Тој додаде дека поранешниот комунистички режим „користел некласификувани правни термини, точно исти како што е напишано во предлогот на Холанѓанецот. Тој користи комунистички термини, тој не е свесен за тоа“.

Руте им рече на новинарите доцна во саботата навечер дека владеењето на правото „е едно од најголемите проблеми“ што сè уште треба да се реши. Тој рече дека предлогот за преговарање, претставен од претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, за кој ќе се бара квалификувано мнозинство земји од ЕУ да предизвика механизам за владеење на законот што може да ги намали исплатите кон предметната земја, е „разумен“, иако Холандија би имал претпочиташе уште построг пристап.

Руте рече дека холандскиот парламент има формулирано силен став за ова прашање, што го зајакна неговиот став да притисне против понатамошно поткопување на владеењето на законот. (Политико)