Општина Желино блокира сеча на дрва, ја обвини централната власт за уништување на природата


Општина Желино ја обвини централната власт дека придонесува за долгорочно уништување на природата затоа што дозволиле сеча на борови дрва на земјиште во сопственост на Република Северна Македонија, а што се наоѓа на општинско подрачје. Градоначалникот Блерим Сејдиу денес на прес-конференција рече дека поради тоа се одлучиле да го блокираат пристапот до локацијата.

– Се наоѓаме на местото каде веќе неколку дена и се случува еколошка „касапница“ на природата, дури и со дозвола на владините институции. Станува збор за сечење на борови дрвја, како резултат на тендер што го распиша „Државните шуми на Македонија“, а како резултат на овој тендер е склучен договор со приватна фирма, на која фирма и е дозволено да ги исече овие скапоцени борови кои се засадени уште од нашите предци и се чуваат од колено на колено со децении. Одлуката со која Управата за македонско шумарство дозволува сечење на овие скапоцени дрвја за нас претставува одлука против зачувувањето на животната средина и бруталното оштетување на природата, а оваа одлука е и ќе биде неприфатлива за нас, изјави Блерим Сејдиу.

Градоначалникот рече дека нема да дозволат да се сечат овие дрвја и дека нема да преговараат за тоа бидејќи, како што рече, во прашање е здравјето на граѓаните. Тој побара поддршка од граѓаните, како што реч, во битката со институции, за заштита на природата.

– Во ниту еден момент нема да дозволиме натамошно сечење на боровите, кои се многу ретки и стари со децении, кои го чистат нашиот воздух и убиваат штетни микроорганизми. Затоа, кога станува збор за нашето здравје, ние не признаваме никаква одлука или овластување, без разлика дали е приватна или државна, па следствено не го признаваме ниту овој Договор. Нема да преговараме со никого, тука е црвената линија, за која по никоја цена нема да толерираме. Денеска со машините на општината го блокиравме патот кој води до местото на настанот, а на ова место во секој момент ќе патролираат инспекторите на општина Желино. Работите на фирмата што го доби тендерот за сечење борови од вчера се стопирани и блокирани, истакна градоначалникот.

Првиот човек на општината рече дека за начинот на сечење борови ќе поведат постапки во сите надлежни институции, ќе вклучат правни експерти кои ќе ја утврдат правната постапка.