ОН: Карантинот ја зголемува опасноста од семејно насилство

САД– Преземените рестриктивни мерки низ светот во врска со борбата против новиот коронавирус ја зголемуваат опасноста од семејно насилство, изјави специјалниот известувач на ОН за насилство врз жените, Дубравка Шимоновиќ.

– Голема е веројатноста да се зголеми семејното насилство. За многу жени и деца домот може да биде место, во кое владее стравот и каде со нив се однесуваат сурово. Оваа состојба се продлабочува за време на изолација и целосен карантин, воведени поради Ковид-19, истакна Шимоновиќ.

Според неа, државите треба да преземат соодветни мерки за да им се помогне на жените, жртви на семејно насилство за време на карантинот.