Оксфорд паузира со испитувањата за вакцината за Ковид-19, необјаснива болест кај еден учесник

Компанијата „Астера зенека“ соопшти дека ги паузирала глобалните испитувања, вклучувајќи го и големото испитување во доцна фаза, на својата експериментална вакцина за коронавирус, поради необјаснета болест кај учесник во студијата. Вакцината, развиена со Универзитетот во Оксфорд, нашироко се сметаше за еден од водечките глобални кандидати против коронавирусот, а суспензијата на тестирањето ги намалува изгледите за потенцијална вакцина на крајот на годината што претходно го сигнализираше неговиот водечки развивач.

„Астера зенека“ соопшти дека доброволно ги паузира испитувањата за да овозможи преглед на безбедносните податоци од страна на независен комитет.

„Ова е рутинска акција што треба да се случи секогаш кога има потенцијално необјаснета болест на едно од испитувањата“, наведува компанијата.

Природата на болеста и кога се случила не се прецизирани. Администрацијата за храна и лекови на САД дефинира несакан случај во кој доказите сугерираат можна врска со лекот што се тестира.