Огромни загуби на канадските универзитети поради Ковид-19

Канада– Канадските универзитети би можеле да загубат 3,4 милијарди долари оваа година поради пандемијата на коронавирусот, најмногу поради намалувањето на бројот на странски студенти, нагласува канадската Агенција за статистика.

Во извештајот, од статистичката служба на Канада беше побарано да ги процени загубите во универзитетскиот буџет за академската 2020-2021 година.
Школарините заземаат поголем удел во приходите на универзитетите, соопшти агенцијата.

Во 2013-2014 година, школарините учествуваа со 24,7 проценти во финансирањето, додека во 2018-2019 година тие изнесуваа 29,4 проценти. Најголемиот дел од приходите на универзитетите доаѓаат од државниот буџет – 45,8 проценти.

Статистичките податоци од Канада покажуваат дека зголемувањето на учеството во школарината се должи на зголемувањето на бројот на странски студенти кои плаќаат поголеми школарини – петпати повеќе од Канаѓаните.
Во периодот 2017-2018 година само странските студенти плаќале околу 40 проценти од вкупната школарина.

Универзитетите може да изгубат меѓу 377 милиони и 3,4 милијарди долари оваа академска година – 0,8 до 7,5 проценти од вкупниот приход, според канадската статистика.