Одржлива мода сега може да се изучува и во Скопје

Фото: Б. Грданоски

Одржлива мода ( sustainable fashion ) е збор кој се почесто го слушаме. Stella

McCartney, Gucci, Saint Laurent, Adidas ги трансформираат своите линии преку

парчиња од одржлива мода, а и со начинот на кој управуваат со бизнисите. Но што

е всушност одржлива мода?

Ова најдобро може да го одговориме преку пример:

“Дали знаете дека за производство на една маица се трошат 2700 литри вода?

Што ако можеме да произведуваме облека и да ја заштитиме планетата земја?“

Токму тоа е сржта на курсот за одржлива мода, кој за првпат во Македонија го

организира Creative Hub. Курсот е поделен на 6 модули, а во фонд од 36 часа

учесниците ќе имаат можност и да изработат уникатни модни парчиња кои се

подеднакво естетски, етички но и економски вредни.

Курсот го држи Виктор Стојкоски кој студирал, работел и живеел во Шведска и

Данска, и долго време работи одржлива мода. Тој ќе го пренесе своето искуството,

но и мотивацијата за овој концепт за кој допрва ќе слушаме.

На курсот ќе се обработуваат 6 модули меѓу кои и:

– Животниот циклус на облеката

– Zero waste design

– Обновлив моден дизајн

– Реконструкција и концептуална мода

– Концептот на одржливост во областа на сировите материјали

– Вовед во развојни технологии за рециклирање.

Сите заинтересирани можат да се информираат на https://www.creativehub.mk/future-of-fashion