Одобрен пакетот помош за Македонија и другите соседни земји на ЕУ

STRASBOURG, FRANCE - JANUARY 27: The British Union Jack flag (R) is displayed amongst European Union member countries' national flags inside of the European Parliament on January 27, 2020 in Strasbourg, France. The United Kingdom is set to depart the European Union on January 31, entering a transition period in which it will negotiate a new trade agreement with the bloc. (Photo by Thomas Niedermueller/Getty Images)

Советот на ЕУ попладнево го одобри пакетот финансиска помош за десет соседни земји, меѓу кои и Северна Македонија, јави дописничката на МИА од Брисел.

Пакетот помош изнесува над три милијарди евра макрофинансиска помош за земјите од Западниот Балкан, плус Грузија, Јордан, Молдавија, Тунис и Украина.

Северна Македонија треба да добие 160 милиони евра помош. Најголем износ е предвиден за Украина, со 1,2 милијарди евра.

Помошта земјите ќе ја добијат во облик на заеми под поволни услови за да се справат со најитните последици од кризата со коронавирусот.

– Заедно со Меѓународниот монетарен фонд, овие фондови ќе помогнат да се зајакне макрофинансиската стабилност и да се создаде простор да се овозможи овие ресурси да бидат насочени кон заштита на граѓаните и ублажување на негативните социоекономски последици од пандемијата на коронавирусот, соопшти Советот на ЕУ.