Одлуката дали ќе има избори треба да ја донесе Комисијата за заразни болести, вели Османи

Вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи денеска го повтори ставот на Демократската унија за интеграција дека прашањето за избори за нив е секундарно во однос на зачувувањето на здравјето на граѓаните.

Одлуката за тоа дали треба да има избори, според Османи, треба да ја донесат стручните лица од Комисијата за заразни болести.

– Ќе го цитирам Ахмети кој рече дека ние сме во војна, а во војна, одлуките ги носат генералите. Во нашата војна генерали се докторите и епидемиолозите и тие треба да одлучат за понатамошните стратешки чекори. Ние сме подготвени за избори, но одлуката треба да ја донесе сепак Комисијата и стручните тимови имајќи го фактот дали изборниот процес ќе влијае врз пандемијата и здравјето на граѓаните, изјави Османи, одговарајќи на новинарски прашања по денешното примопредавање на донацијата од Австрија.