Одговор од Истра до градоначалникот на Нови САД: Еве зошто нѐ посетуваат Србите


 

Истарскиот жупан Борис Милетиќ на Фејсбук му одговори на градоначалникот на Нови Сад, Милош Вучевиќ, кој рече дека „никогаш нема да ги разбере Србите кои денеска се на одмор во Далмација и Истра“.

„Го поканувам градоначалникот на Нови Сад сам да ја посети Истра, па ќе разбере не само зошто неговите сограѓани летуваат тука, туку и зошто многу Срби ја сметаат Истра за свој дом, како и многу припадници на други национални заедници. Истра е надалеку позната по својата мултикултуралност, мултиетничност и соживот, а ваквата реторика ја доживуваме како целосно неприфатлива. Сите луѓе со добра волја секогаш биле и ќе бидат добредојдени во Истра, без разлика од каде доаѓаат“, напиша Милетиќ.

Милош Вучевиќ, , градоначалник на Нови Сад, изјави дека тој град примил најголем број бегалци во текот на 90-тите. Тој вели дека затоа во Нови Сад се организира централен настан за сеќавање на страдањата на Србите за време на невремето.

„Според некои проценки, повеќе од 100.000 Срби дојдоа таму од Хрватска, Босна и Херцеговина и затоа е донесена одлука ова страдање да се одбележи овде, во центарот на градот“, изјави Вучевиќ за ТВ Пинк.

Вучевиќ вели дека српскиот претседател Александар Вучиќ „како булдожер турка да се одбележуваат судбоносните датуми за српскиот народ, победи и таги“.

Вучевиќ вели дека никогаш нема да ги разбере Србите кои моментално се на одмор во Истра, Далмација и островите. Тој додава дека не осудува никого.

„Нека летуваат каде сакаат, не ми е гајле, но секако е гадно и прилично непријатно да се биде Србин утре во Далмација или некаде на одмор на Јадранското Море во Хрватска“, изјави Вучевиќ за ТВ Пинк.