Од урнатините на зградата во Индија досега извлечени 20 мртви тела

Уште тела се извлечени од под урнатините на зградата во близина на главниот индиски финансиски центар Мумбаи, со што вкупниот број на загинати денеска се зголеми на 20, соопшти локалната полиција, пренесе ДПА.

Трикатната станбена зграда во густо населената населба Биванди се урна вчераутро, додека повеќето станари се уште спиеле. Проценките се, наведува ДПА,  дека во време на колапсот во зградата имало повеќе од 60 станари.

-Меѓу загинатите има девет деца, изјави претставникот на локалната полиција, Малоји Шинде.

Спасувачката операција продолжуваа со помош на Националните сили за помош при катастрофи (НДРФ).

-Најмалку уште 20 лица е можно се уште да се наоѓаат заробени во урнатините, изјави официјален претставник на НДРФ, цитиран од весникот „Хиндустан Тајмс“.

Локалната полиција соопшти дека зградата била стара над 35 години и имала потреба од поправки, но дека жителите не ја испразниле и покрај тоа што тоа им било побарано.

Уривањето згради е честа појава во Индија, вообичаено поради неправилна градба, супстандардни материјали и непочитување на прописите. Многу од овие несреќи се случуваат за време на сезоната на монсуни, појаснува ДПА.