Од почетокот на епидемијата во земјава направени 1.771 операции

 Од почетокот на епидемијата со Ковид-19 во земјата направени се 1.771 операции кај пациенти на хируршките клиники во комплексот „Мајка Тереза“, во Градската општа болница „8 ми Септември“ и Клиниката за хируршки болести „Св. Наум Охридски“ во Скопје.

Од Министерството за здравство соопштија дека во хируршките клиники во комплексот „Мајка Тереза“ во периодот март-мај е направена 1.091 операција и тоа најголем дел на Клиниката за трауматологија 175, на Абдоменална хирургија 216, на Клиниката за торакална хирургија 89 операции. Вкупно 203 пациенти биле оперирани на Клиниката за урологија, на Детска хирургија 90 пациенти, на Клиниката на неврохирургија 95, на Ортопедија 120 пациенти и на Клиниката за пластична хирургија 103 болни. Лекарите од Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување кои во целиот овој период работат со полн капацитет, аплицирале 970 анестезии и направиле преку 1.000 прегледи во нивната амбуланта.

– Сите интервенции се извршени по протокол за работа со суспектни пациенти, земени им се брисеви пред и по операцијата и користена е комплетна заштита како за пациентот, така и за медицинскит тим: операторот, анестезиологот и останатиот вклучен персонал, истакнаа од Министерството за здравство.

Од Министерството наведоа дека во Градската општа болница „8ми Септември“ во Скопје, направени се вкупно 310 операции на суспектни и позитивни Ковид-19 пациенти. Според типот на операции, направени се 39 кардиолошки интервенции од кои 34 коронарографии со стентирања и поставени се пет песмејкери. Од вкупниот број на кардиолошки пациенти, 37 од нив се влезени во сала за операција како суспектни, а двајца биле потврдени позитивни за корона вирусот. Извршени се 10 неврохируршки операции, 80 ортопедски и трауматолошки, 28 уролошки операции и 64 абдоминални интервенции.

Имено, во „8-ми Септември“, на 13 пациенти им се направени операции во делот на уво, нос и грло, а оперирани се и седум офталмолошки пациенти. Направени се вкупно 69 радиолошки интервенции и тоа биопсии, аблации, каротидографии, поставување на венски портови, пункции и многу други специфични радиолошки интервенции Сите оперирани пациентите се комплетно згрижени во соодветни изолациони центри.

– Во болницата „Св. Наум Охридски“ во Скопје во периодот март-мај направени се вкупно 370 интервенции: 116 трауматолошки, 60 онколошки, 90 итни абдоминални и 104 други општохируршки интервенции. Сите пациенти кои имале потреба од операција и интервенција во изминатиот период, биле соодветно згрижени и третирани согласно протоколите за работа, информираа од Министерството за здравство.