Од летото Путин е во Сочи во идентична копија на канцеларијата во Москва

Владимир Путин во неговата московска канцеларија во Ново Огарјево

Кремљ очигледно се обидува со големи трошоци да го скрие фактот дека претседателот Путин не е во главниот град

 

Убавата работа во врска со пандемијата на короната е што конечно можете да ја видите внатрешноста на становите на вашите колеги. Секој што користи видео конференција за меѓусебна врска со оние кои исто така ја избегнуваат канцеларијата, ќе добие впечаток за тоа како го поставиле својот дом.

Или воопшто не е тоа што го гледате дома? Можеби колегите не се дома во мрачната Северна Европа, туку под палми покрај море. Канцеларија во куќа за одмор наместо домашна канцеларија, така да се каже. Тоа не можете да го дознаете само од мебелот, без да гледате низ прозорецот.

Токму оваа двосмисленост очигледно ја искористи најпознатата канцеларија на Русија, онаа на претседателот Владимир Путин. Како што пишува истражувачката платформа „Проект.медиа“, Кремљ презема огромни напори за да ги натера Русите да веруваат дека нивниот претседател е во Москва – додека тој всушност е во здравствениот центар Сочи на Црното Море.

Фактот дека нешто не може да биде во ред со официјалните информации за престојот на Путин беше очигледен кога се погледнаа движењата на авионот на Путин. Датумите не се совпаѓаат. Но, ако Путин навистина не бил во Москва, зошто има фотографии на кои се гледа како седи во неговата канцеларија во Москва?

„Проект.медиа“ од кругот на Путин дозна дека просторот во канцеларијата во резиденцијата на претседателот на Црното Море, Бочкарјов Ручеј, е идентична копија од канцеларијата во неговата московска резиденција, Ново Огарјово. Светилка, маса, паркет, држач за моливи, телефони, перници за фотелји – сè е идентично.

Средбата на Путин со Андреј Костин, шефот на државната банка ВТБ, на 29 октомври, очигледно не се одржа во Москва – како што наведува Кремљ на својата веб-страница – туку во Сочи. Според информациите на „Проект.медиа“, истото важи и за закажаниот термин на 2 ноември. Тоа, пак, би објаснило зошто Путин тргнал на состанок во Петерсбург на 3 ноември, од Сочи а не од Москва.

Путни на средбата со банкарот Андреј Костин на средбата во октомври во Сочи
За споредба: Путни го прими Андреј Костин во Ново Огарјево во 2017

„Путин е на брегот на Црното Море барем од крајот на летото, но не сакаше да го соопшти тоа“, пишува „Проект.медиа“. „Сите очекуваа втор бран на пандемијата. И во такви моменти луѓето треба да мислат во имагинацијата на Кремљ дека претседателот е во главниот град “, објаснија упатените. „Проект.медиа“ веќе извести за вонредните безбедносни мерки на претпазливост за Путин. Соодветно на тоа, два санаториума се резервирани во Сочи за посетителите на Путин, кои таму треба да поминат две недели во карантин пред да им биде дозволено да се сретнат со претседателот. Автоматските брави за дезинфекција беа инсталирани и во резиденцијата Ново-Огарјово во Москва. Мерките за претпазливост се во контраст со јавниот изглед на Путин – тој најмногу се гледа без маска.

Групата акредитирани новинари во Кремљ во моментов не смее да го придружува Путин. Ова исто така го олеснува маскирањето на локацијата.

Останува да се види дали обичните канцелариски работници можат да ја повторат стратегијата на Путин. Во секој случај, препорачливо е да го постават домот и викендичката подеднакво за видео конференцијата. (Шпигел)