Од ковид почина и расчинетиот епископ на СПЦ, Артемие

Расчинетиот епископ на СПЦ рашко-призренски и косовско-метохиски Артемие, почина денес на 85-годишна возраст. Како што дознава Н1, тој неодамна се пријавил во болницата во Валево поради срцеви проблеми, но неодамна дошол со влошена здравствена состојба, по што му била дијагностицирана пневмонија и денес беше испратен во ковид-болницата „Драгиша Мишовиќ“ во Белград.

Поранешниот владика починал во амбулантата за време на транспортот до Белград.

Епископот Артемије во 2010 година беше сменет од Синодот на Српската православна црква поради финансиско и материјално управување со рашко-призренската епархија, а во 2015 година беше протеран од црквата, потсетува Радио КиМ.

Артемије потоа ја формираше рашко-призренската епархија во егзил. Живееше во манастирот Шишатовац на Фрушка гора.