Образовен скандал во Австрија: Наставничка ги споделила грешките на учениците на Инстаграм и ги исмејувала


Пред две недели ученик од четврто одделение во основното училиште „Терезиенфелд“ во Австрија стана предмет на потсмев на социјалната мрежа Инстаграм.

Иако се очекуваше дека учениците ќе учествуваат во неа, всушност сè започна од наставникот.

„Додека ја проверуваше домашната задача на мојот син, наставничката ја фотографираше и ја сподели на својот Инстаграм профил. Таа се исмеваше со правописните грешки на мојот син“, изјавила мајката на детето во изјава за Хеуте.

Приказните на Инстаграм објавени од наставничката брзо биле зачувани и стигнале до мајката.

„За овој инцидент дознав преку трети лица бидејќи не добив никакво официјално известување. Оттогаш наставничката е на боледување, а син ми трпи психички последици и одбива да оди на училиште. Наставничката го понижи син ми и наместо тоа од срам, син ми се срами“, рекла мајката.

Според она што може да се види на приказните, наставничката објавила фотографии од делата на учениците и нивните грешки, а над се имало натпис на турски „Посакувам сето ова да беше само забава“.

За целиот случај проговори директорката на основното училиште и им се извини на родителите.

Објавувањето на постигањата на учениците на социјалните мрежи е неприфатливо во секој случај“, се наведува во писмото.