Обновено снабдувањето на Киев со струја и вода


 

Во Киев речиси целосно е обновено снабдувањето со вода, по руските ракетни напади врз инфраструктурата на главниот украински град.

Јавните комунални претпријатија се обидуват да го обноват снабдувањето на градот со електрична енергија, поради чии прекини речиси целиот тримилионски град остана без вода.

Во многу делови од главниот град откажа затоплувањето, немаше струја, интернет ниту мобилна телефонија. Делови од Киев и доцна синоќа се уште беа без електрична енергија.

Заменик-шефот на претседателската канцеларија, Кирило Тимошенко, со оптимистичка порака. „Всушност, сите области на Украина се снабдени со електрична енергија“, изјави синоќа Тимошенко за украинската телевизија.

Претходно на Телеграм се огласи градоначалникот, Виталиј Кличко, кој рече дека во одреден момент дури 70 отсто од Киев бил надвор од системот за снабдување со електрична енергија.

„Општинските служби работеа без престан на санирање на штетите, но снабдувањето со електрична енергија за Киев зависи од стабилноста на целиот енергетски систем во Украина“, рече градоначалникот.