Објавени снимки од санта мраз со големина на Лондон која се отцепи од Антарктикот


Научниците ги објавија првите воздушни снимки на огромна санта мраз што се отцепи од ледениот гребен на Антарктикот во јануари. А81, санта мраз со големина на Лондон, се отцепи од Брунт Риџ претходно оваа година, една деценија откако се појавија првите пукнатини.

„Ледениот брег со оваа големина ќе има големо влијание врз океанските екосистеми кои содржат богатство од разновиден морски живот. Овие влијанија можат да бидат и позитивни и негативни“, објасни екологот Герајнт Тарлинг, како што објави Science Alert.

Воздушна фотографија направена од Британското антарктичко истражување (БАС) покажува колку навистина е масивен овој леден блок, кој, дури и кога се гледа од високо во воздухот, изгледа како бескраен замрзнат лист. Но, она што можеме да го видиме е сè уште само дел од вкупната санта мраз, а најголемиот дел од неговата маса се протега на стотици метри во длабочините.

Брунт ледениот гребен е еден од најтесно набљудуваните ледени плочи

Поради одвојувањето на сантата мраз, БАС мораше да ја премести целата истражувачка станица за да не заврши да плови во морето. Така, во 2016 година, кога сателитските податоци покажаа дека јазот се шири, тој ја премести истражувачката станица Хали за 23 километри.

Истражувачите остануваат на станицата за време на летото на Антарктикот, кое трае од ноември до март, а остатокот од годината го поминуваат во британскиот универзитетски град Кембриџ, каде што ја набљудуваат областа користејќи сателитски снимки произведени од ЕСА и НАСА, европската и американската вселенска агенција и германскиот сателит TerraSAR. Според БАС, ледениот гребен е една од најтесно набљудуваните ледени плочи на земјата.

Позитивни и негативни последици
А81 сега плови на околу 150 километри од местото каде што некогаш се приклучувал на поларниот континент. „Како што се топи ледениот брег, ќе ослободи многу хранливи материи кои би можеле да го фаворизираат растот на микроскопските растенија како што е фитопланктонот кој е во основата на синџирот на исхрана на океаните“, рече Тарлинг од БАС.

„Негативната страна е што со толку големо топење, многу свежа вода завршува во океанот, што го намалува нивото на соленоста и ја прави водата несоодветна за многу фитопланктони и зоопланктони, што пак може да влијае на понатамошниот синџир на исхрана – рибите, птиците, фоките и китовите“, додаде тој.

БАС продолжува внимателно да го следи A81 заедно со другите ледени брегови во областа, вклучувајќи го и A76a, за да остане во тек со сите ризици што овие отцепени ледени плочи можат да ги претставуваат. Се очекува А81 да ја следи крајбрежната струја на Антарктикот, но А76а пренасочува кон некои острови. А76а моментално е најголемата пловечка санта мраз на Земјата, двојно поголема од А81.

„Се чини дека А76а би можел да заврши на пат западно од Јужна Џорџија. Нашата главна грижа во овој момент е потенцијалниот ризик за бродовите во регионот бидејќи ледениот брег почнува да се распаѓа на помали парчиња“, рече екологот Марк Белкиер од Јужна Владата на Грузија.

Причината не се климатските промени
Големината на ледената формација А81 е приближно колку Лондон со неговите предградија. Истражувачите рекоа дека не веруваат дека климатските промени се одговорни за прекинот како некои случаи во изминатите години. „Овој настан на распаѓање беше очекуван и е дел од природното однесување на ледениот гребен. Тоа не е поврзано со климатските промени“, рече глациологот од БАС, Доминик Хоџсон.

Пукнатината на ледената покривка, која истражувачите ја нарекоа Chasm-1, беше откриена пред неколку години и оттогаш се шири додека парчето мраз конечно не се отцепи. Се очекува морската струја да ја носи сантата долж брегот на Антарктикот, како што се случи со претходните големи санта мраз.