Објавена голема прогноза за пролетта – Балканот го чека невреме


Метеоролозите на AccuWeather објавија голема пролетна прогноза за Европа. Како што пишуваат, некои земји ќе забележат продолжен зимски период, додека други ќе мора да се справат со потенцијално опасно време подоцна во пролетта.

Температурите низ Обединетото кралство се очекува да се доближат до историските просеци до крајот на април, но прогнозерите на AccuWeather велат дека оваа транзиција можеби нема да дојде како непречено, постепено зголемување кон потоплите денови.

„Велика Британија и Ирска се очекува да видат големи промени во температурата кои нема да се израмнат до крајот на април“, објасни Тајлер Ројс, виш метеоролог во AccuWeather.

Температурите би можеле да бидат над историскиот просек за подолги периоди во Англија, Велс, Северна Ирска и делови од Шкотска; сепак, брановите на фронталните премини може да го нарушат трендот на пролетното затоплување и да ги спуштат условите на малку под просекот некое време.

Фото: Б. Грданоски

Заканата од мраз или замрзнување се очекува да опстои до средината на април во делови од Обединетото кралство, проширувајќи се далеку на југ. Шансите за паѓање на снег во пролетта веројатно ќе бидат изолирани на повисоките места низ Шкотска, Англија и Велс, додека низините ќе се соочат со помала закана од пролетните дождови бидејќи температурите ќе почнат да паѓаат.

Севкупно, врнежите во Велика Британија може да бидат малку над историскиот просек во текот на април и мај. Во една типична година, најсушните месеци за Лондон вклучуваат февруари до мај.

Суша во јужна Европа, поплави на Балканот

Јужна Европа би можела повторно да биде погодена од суша во првиот дел од пролетта, пишува AccuWeather.

Според Météo France, низа од 32 последователни дена без мерливи врнежи е забележана од 20 јануари 2023 до 21 февруари 2023 година. Ова постави нов рекорд за најдолга последователна низа денови без мерливи врнежи од 1959 година. Од 17 март до 16 април, кога се забележани 31 последователен ден без мерливи врнежи.

Од друга страна, невремето во југозападна Европа и зголемувањето на пролетните врнежи во јужните региони предизвикуваат загриженост кај синоптичарите за ризикот од поплави на локации како Италија и на Балканот.

„Со оглед на тоа колку е топло Средоземното Море, бурите би можеле да обезбедат дополнителна влага и да доведат до зголемени закани од поплави. Ова е особено загрижувачко за западните падини на Апенините и Динарските Алпи“, објасни Ројс.

Во Италија, приливот на влага во текот на првата половина на пролетта, исто така, може да доведе до зголемен ризик од тешки временски услови, што пак може да доведе до различни закани како што се штетни ветрови, град и поројни поплави.

Како што станува се потопло, ќе се зголемува и ризикот од лошо време

Бидејќи ефектите од ненадејното затоплување на стратосферата постепено исчезнуваат низ северозападна Европа до крајот на март, трендот на висок притисок ќе ја преземе контролата врз регионот и ќе преовладуваат посуви услови. Сепак, врнежите од дожд сè уште ќе бидат можни, поради што синоптичарите веруваат дека вкупните врнежи оваа пролет би можеле да бидат блиску до просечните.

Синоптичарите особено ги издвоија Германија и Полска како двете земји кои ќе се соочат со значителен ризик од големи бури оваа пролет, заедно со соседните области северно и источно од алпските региони.

Фото: Б. Грданоски

Делови од западна Шпанија и Португалија, исто така, ќе се соочат со неуреден почеток на пролетта.

„Како што започнува пролетта, може да видиме појава на нестабилни услови на Пиринејскиот Полуостров. Условите ќе станат посуви и потопли во вториот дел од пролетта“, објасни вишиот метеоролог на AccuWeather, Алан Реперт.

Голем дел од Југоисточна Европа ќе се соочи со натпросечни температури во вториот дел од пролетта. Локациите од Рим до Букурешт доживеаја температури типични за крајот на април во средината на март, а овој тренд на затоплување ќе продолжи во следните неколку месеци, придружен со повремени врнежи од дожд.

Невреме треба да се очекува и на Балканот во рана пролет.