Објавена е листата на најдобрите европски плажи во 2024 година, од кои четири се во Хрватска


Book Retreats објави листа на најдобрите европски плажи во 2024 година, а во неа беа вклучени четири плажи лоцирани во Хрватска.

„Во нашата анализа за најдобрите плажи во Европа во 2024 година, Шпанија се појави како топ дестинација. Импресивните седум шпански крајбрежни градови се рангирани на нашата топ 25 листа, зацврстувајќи ја репутацијата на земјата како најдобра дестинација за одмор на плажа во Европа“, се вели во извештајот.

На оваа листа се најдоа по шест италијански и португалски плажи.

„Хрватска, исто така, не треба да се занемари, со четири нејзини идилични плажи кои нудат бројни можности за туристите“, се вели во извештајот.

Комплетна листа на Book Retreats

Плажата Ла Конча, Шпанија (оцена 4,29/5)

Фалезија, Португалија (4.268)


Пасјача во Конавле, Хрватска (4.219)

Лас Кантерас, Шпанија (4.213)

Лама Монахиле, Италија (4.153)

Кала Конт, Шпанија (4.142)

Туереда, Италија (4.137)

Галебове стијене, Стоја, Хрватска (4.130)

Мала Радуча, Примоште, Хрватска (4.1)

Марина, Португалија (4.086)

Сан Хуан, Шпанија (4.081)

Зајак, Италија (4.055)

Кала Саладета, Шпанија (4.046)

Монсул, Шпанија (4.030)

Калхета, Португалија (4.028)

Сејтан Лиманија, Грција (4.019)

Армона, Португалија (4.018)

Плажата Опрна, Крк, Хрватска (4.011)

Мари Пинтау, Италија (3.999)

Гарахау, Португалија (3.996)

Warnemünde Strand, Германија (3.988)

Примера Плаја дел Сардинеро, Шпанија (3.970)

Тера Естреита, Португалија (3.959)

Порто Џунко, Италија (3.939)

Кала Капрерија, Италија (3.931)

Според Book Retreats, Хрватска е меѓу најдобрите земји за пливачи. Повеќе од 95 отсто од областите за капење пријавиле одличен квалитет на водата.