Објавен првиот тендер за изградба на фотоволтаични електрани на државно земјиште

Фото: Б. Грданоски

Објавен е првиот тендер за изградба на фотоволтаични електрани од еден, два, пет и десет мегавати поделени на 11 парцели државно земјиште на две локации во Свети Николе и Македонски Брод.

Постапката за аплицирање денеска пред заинтересираните инвеститори во Стопанската комора ја појасни вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев.

Тендерот е отворен до средината на август, а отворањето на понудите ќе биде јавно на 21 август. Инвеститорите кои сакаат да учествуваат мора да обезбедат банкарска гаранција од 1.200 денари по киловат инсталирана моќност, односно околу 20 илјади евра за фотоволтаична електрана од еден мегават. Земјиштето се доделува на 50 години. Комуналната такса е договорено со општините да не биде повисока од 0,5 евра за метар квадратен, а договорената цена за приклучок со ЕВН е меѓу 22 и 33 илјади евра. По добивање на тендерот инвеститорот треба да потпише банкарска гаранција од 4.650 денари по еден киловат инсталирана моќност, однонсо околу 75 илјади евра за еден мегават дека ќе ја изгради електраната во предвидениот рок.

Анѓушев нагласи дека со тоа државата обезбедила сите инвеститори да имаат предвидливи услови за финансирање и да чувствуваат правна сигурност.

– Процедурата е многу јасна и нема комплицирани услови за учество. Единствен услов за добивање на локацијата ќе биде минималниот премиум, односно кој ќе побара најмала поддршка од државата, изјави Анѓушев.

Појасни дека максималниот баран премиум од државата изнесува 15 евра по мегават час произведена електрична енергија, додека минималниот што може еден инвеститор да го понуди е 0,01 евро. Доколку двајца понудат 0,01 евро ќе има позитивна аукција за еднократен надомест.

– Државата ќе ги заврши сите административни постапки во име на инвеститорот со цел да не губат време во административни работи. Државата ќе урбанизира земјиштето, ќе го пренамени во градежно земјиште и откако ќе го добијат тендерот тие ќе треба само да направат основен проект, еколошки елаборат и да набават опрема, изјави Анѓушев.

На локацијата Азимбегово во Свети Николе предвидени се шест парцели од еден мегават, две од две мегавати и по една од пет и десет мегавати, додека локацијата Манастирец во Македонски Брод е предвидена една парцела од десет мегавати. Еден инвеститор може да аплицира максимум за три парцели, додека инвеститорите кои ќе аплицираат за два, пет и десет, нема да може да аплицираат за парцелите по еден мегават исталирана моќност.

Ова се првите 35 мегавати од вкупно планираните 200 мегавати фотоволтаични центарли со систем на премиуми. Анѓушев најави дека за неколку недели ќе биде објавен и тендерот за приватно земјиште.

– Таму ќе бидат 27 мегавати, што значи дека со постојните 35 имаме вкупно 62 мегавати. Тоа е повеќе од три пати од се што е досега инсталирано во државата, а има инсталирано околу 18 мегавати во сите години досега, истакна Анѓуѓев.

Во однос на инфорамциите дека малите компании се дискриминирани и не може да учествуваат, Анѓушев појасни дека за да се направи еден мегават е потребна инвестиција од 650 илјади евра.

– Доколку сте компанија што знае што прави, банките тоа треба да го препознаат и со некое сопствено учество од 20 до 30 проценти може да отпочнете инвестиција, а остатокот да го земете како кредит. Значи секој оној што може да издвои 150 илјади евра сопствени средства може да учествува на овој тендер, или со други зборови секој што има два стана може да ги стави под хипотека и да учествува на овој тендер, изјави Анѓушев.