Нутриционистите предупредуваат: Чајот е корисен, но не за личности со овие заболувања…
Oбично пиеме чај кога имаме настинка, под стрес или пред спиење. Сепак, овој омилен пијалок може да биде штетен доколку има одредени болести, предупредуваат нутриционистите.
„Листовите од чај содржат голема количина биолошки активни органски соединенија кои можат да имаат корисни својства, но и бројни несакани ефекти“, велат нутриционистите. Според нив, потрошувачката на чај може да биде потенцијално штетна доколку има болести на дигестивниот тракт, како како чир на желудник Со зголемена киселост, чајот може да предизвика металоиди и прекумерна иритација на мукозните мембрани.
„Кофеинот во чајот може да предизвика главоболки и нарушувања на нервниот систем, а силниот чај предизвикува зголемување на отчукувањата на срцето“, објасни докторот, предупредувајќи дека во комбинација со млеко, тоа е лошо за луѓето кои страдаат од нетолеранција на лактоза, како и за оние кои имаат проблеми со желудникот и цревата.
Исто така, една студија, која тестираше 30 видови чај, покажа дека сите чаеви имаат високо ниво на жива, што може да предизвика проблеми со срцето, бубрезите и репродуктивните органи. Во зависност од должината на готвењето, количината на метал во чаевите беше различна. Во некои, покрај живата, беше пронајден и алуминиум. Затоа првото правило е да се вари чај помалку од три минути.