Нуредини: Прогласувањето на Осогово за заштитено подрачје ќе овозможи одржлив развој на локална економија

Исклучително сум горд што како Влада ги прогласивме Осоговските Планини за заштитено подрачје, затоа што заштитата на природата значи повеќекратен бенефит за сите нас и за идните генерации, рече министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини при неговата денешна посета на Пониква.

– Го заштитуваме богатиот биодиверзитет и пределската разновидност, но отвораме и нови можности за одржлив развој на локалната економија. Осогово е посебно од повеќе аспекти, вековната интеракција меѓу човекот и природата резултира со појава на уникатни предели, а мотото на кампањата „Осогово – и лично и различно“, што го следеше процесот на прогласување за заштитено подрачје, тоа најдобро го покажува. Нашите природни вредности и богатиот биодиверзитет, во кулминација со културните традиции нѐ издвојуваат како држава со редок потенцоијал за локален, но и за интернационален туризам. Денеска, овде пред нас, можеме да видиме што значат инвестициите во еко-системите и како од тоа корист имаме сите. Се надевам дека успешната приказна за заштитено Осогово ќе биде добар пример и за другите процеси што ги водиме во моментот, истакна министерот Нуредини.

Додаде дека во тек е постапка за заштита на Водно, Матка, Студенчишко Блато и други локации во земјата, како и процесот за прогласување на Шар Планина за национален парк. Тоа ќе отвори можности и пристап до фондови, ќе обезбеди инвестиции, а преку зачувувањето на природата ќе се овозможи еколошки развој за тамошното население.