Новозеландската полиција го вклучи хиџабот во службената униформа

Полицијата во Нов Зеланд го вклучи хиџабот во официјалната полициска униформа за да ги охрабри муслиманските жени да се приклучат.

Полицајката Констабл Зена Али прва ќе носи хиџаб како дел од нејзината официјална полициска униформа, пишува Би-Би-Си.

Портпарол на полицијата рече дека целта е да се создаде „инклузивна служба“ „која ќе биде огледало на разновидната заедница во земјата“.

Досега хиџабот во полициската униформа го имаат вклучено и во Лондон, во Шкотска и во Австралија.