Ново откритие: Околу 50.000 диви животни се продале илегално на пазарот во Вухан


Повеќе од 47.000 диви животни се продадени во кинескиот град Вухан две и пол години пред да се најде првиот потврден кластер со Covid-19, покажа новата студија, обезбедувајќи нови критични докази дека коронавирусот може да се шири природно од животни на луѓето.

Студијата, објавена во списанието за отворен пристап „Научни извештаи“, откри дека дивите животни, вклучително и 31 заштитен вид, често биле искасапувани на локалните пазари и складирани во а тесни, нехигиенски услови што можат да им овозможат на вирусите да прескокнат видови.

Овие животни вклучиле најмалку четири видови за кои научниците велат дека можат да носат вирус Ковид-19 – ситни цилинчиња, визон, јазовци и кучиња од ракун – според студијата на истражувачите од Универзитетот Кина Вест Нормал, Универзитетот во Оксфорд и Канадскиот универзитет во Британска Колумбија.

Студијата објавена во понеделникот, исто така, покажува за прв пат дека голем дел од трговијата со диви животни во Вухан е нелегална, без спроведување на задолжителни проверки на здравјето и потеклото на продадените животни.

„Скоро сите животни беа продадени живи, во кафези, натрупани и во лоша состојба“, пишува весникот. „Повеќето продавници нудеа услуги за касапење, направено на лице место, со значителни импликации врз хигиената на храната и благосостојбата на животните.

Тимот предводен од СЗО го посети Вухан на почетокот на оваа година и изврши преглед на места, вклучително и на пазарот на храна Хуанан, околу кој беа пронајдени многу од најраните случаи на „Ковид-19“ во декември 2019 година, што ги натера кинеските власти да објават дека најверојатно изворот е продадено диво месо таму.

Тимот соопшти во март дека не нашол доказ за продажба на живи цицачи на тој пазар  и ги цитираше пазарните власти дека сите диви животни со кои се тргува таму се легално. Исто така го посети пазарот на Баушажо во Вухан и рече дека не нашол докази за дивиот свет што се продава таму.

Ова истражување што го пренесува весникот беше спроведено на 17 продавници на четири различни пазари во Вухан – вклучувајќи ги Хуанан и Баизажу – спроведено како дел од студијата за ширење на болести пренесени од крлежи кај животните. Опфаќаше седум продавачи во Хуанан – на кои имаше фотографии од живи стаорци, ежеви, ракуни и јазовци. Во 17-те продавници беа продадени комбинирано вкупно 47.381 диво животно од 38 различни видови, а сите освен седум се заштитени според кинескиот закон, се вели во весникот. Но, никој не продавал лилјаци или панголини.

Кинеската национална комисија за здравство и градската влада на Вухан не одговорија на барањата за коментар. Кинеските власти во последните недели сугерираат дека вирусот не потекнува од Кина и го повикаа СЗО да испита потенцијални рани случаи во други земји.

Новиот труд „го потврдува тоа што се сомневавме“, рече Питер Бен Ембарек, специјалист за безбедност на храна. „Не беа само на продажба производи од одгледувани диви животни, туку и живи диви животни“.

Иако повеќето научници сè уште сметаат дека е поверојатно дека вирусот ќе се проширил природно од животни на луѓе, никој досега не бил во можност да најде траг на вирусот или да ги идентификува видовите што можеле да дејствуваат како посреднички домаќин. Овој труд дава најсилни индикации за тоа досега.

„Ова е вистински сигнал за сомневање“, рече Роберт Гари, вирусолог од Медицинскиот факултет во Универзитетот Тулан, кој не беше вклучен во студијата, но е меѓу научниците кои постојано ја отфрлаат лабораториската хипотеза.

„Овој извештај јасно ги поставува чувствителните животни на SARS-CoV-2 среде Вухан“, рече тој, опишувајќи го списокот на цицачи вклучени во студијата. Тој исто така сугерираше дека овие податоци не биле вклучени во извештајот на тимот предводен од СЗО затоа што студијата открила дека 17-те продавници продаваат диви животни илегално

„Гледајќи дека овие животни се дефинитивно таму, овие факти се корисни во однос на утврдувањето на таа веродостојност“, рече Арис Кацуракис, професор по вирусна еволуција на Универзитетот во Оксфорд. „Не гледам зошто фактите за присуството на одредени животни на пазарот треба да чекаат за рецензија. Можеби тука се води политика “, изјави тој.

Кина одамна ја забранува трговијата со одредени диви животни, како  загрозени видови, но дозволи лиценцирано размножување и трговија со други диви животни кои се користат како храна или во традиционална медицина, ако поминат санитарни проверки.

Весникот вели дека 13 од анкетираните продавници покажале дозволи од Бирото за шумарство во Вухан, со кои им се дозволува да  продаваат диви животни, како што се фазан, крокодил, индиски бибери и ежеви.Сепак, никој од нив немал сертификати кои го означуваат потеклото на животните или дека биле ставени во карантин за да се осигура дека немаат болести, додава весникот.

„Значи, целата трговија со диви животни беше фундаментално незаконска“, се вели во извештајот на „Волстрит џурнал“.

Пазарните власти тврдат дека сите живи и замрзнати животни продадени на пазарот во Хуанан се купени од фарми официјално лиценцирани за размножување и карантин, и затоа според наодите на СЗО „не е идентификувана нелегална трговија со диви животни“. Во реалноста, сепак, Кина нема регулаторен орган што го регулира тргувањето со животни од страна на малите продавачи или поединци. СЗО притоа ги пофали кинеските власти за новововедените мерки, вклучително и трајна забрана во февруари минатата година за тргување со повеќето копнени диви животни и нивно консумирање како храна.Но, се наведува дека се потребни дополнителни мерки за да се разјасни кои видови не можат да се тргуваат легално и да се променат ставовите меѓу потрошувачите на производи од диви животни во Кина.

„Усвојувањето на овие поодговорни практики има потенцијал да спаси безброј животи во иднина“, се вели во извештајот на СЗО.(Волстрит Џурнал)