Ново истражување во САД: Училиштата не се суперширачи на корона вирусот

Според истражувањето на 200.000 ученици во 47 држави во САД имало само 1,3 инфекции на илјада ученици

 

Се чини дека основните и средните училишта не се суперширачи на Ковид-19, сугерираат новите податоци – откритие што се заканува да сврти наопаку некои теории за пандемијата.

Статистичките податоци со учество на 200.000 ученици во училиштата од 47 држави во САД во последните две недели од септември дадоа вкупна стапка на инфекција со коронавирус од само 0,13 проценти кај учениците и 0,24 проценти кај вработените, според професорката по економија на Универзитетот „Браун“, Емили Остер и нејзиниот тим.

Бројките се претвораат во околу 1,3 инфекции во училиште со 1.000 деца во период од две недели и 2,2 позитивни тестови за секои 1.000 вработени во истата временска рамка.

„Мислам дека се мислеше дека во моментот кога ќе ги собереме луѓето во училиштата, ќе дојде до овие огромни епидемии – и тоа не се случи“, изјави Остер за „Пост“.

Таа додаде дека е клучно да се измерат опасностите од вирусот наспроти недостатоците на учењето преку интернет за учениците, наставниците и родителите.

„Незгодно е да се каже, ‘Зошто да не бидете безбедни и да направите најбезбедно нешто’ и да одите на далечинско учење“, рече Остер. „Па, не ги гледате пораките на е-поштата што ги добивам“.

Професорката го повика специјално гувернерот на Њујорк, Ендрју Куомо, за наводно третирање на училиштата како да се големи полиња за ширење на корона вирусот без да има бројки за тоа. (Њујорк пост)