Нови мерки од МОН за заштита од врсничко насилство


Фото: Независен

Со електронска адреса домашните институции ќе спречуваат врсничко насилство. Министерот за образование, Јетон Шаќири, посочи дека е вклучен црвениот аларм кај институциите. Веќе наредните денови ќе има и други мерки, кои засега само се дискутираат.

„На моја иницијатива имаше дискусија со професори од сферата на психологијата и безбедносните науки. Имавме плодна дискусија. Денешните деца растат и живееме во поинакви средини од минатото. Не би сакал да избрзувам со детали од заклучоците – дали, како и кога ќе се имплементира. Следните денови ќе се вклучат и други установи. Има и работи што може веднаш да се воведат, на пример, граѓаните на една електронска адреса да пријавуваат врсничко насилство. Таа ќе биде веднаш активна, а ние ќе комуницираме со институциите. Имаме Просветен инспекторат, кој си ја врши работата, наставниците, педагозите – но, прва асоцијација за обраќање за помош и поддршка е МОН“, вели Шаќири.

Ова доаѓа по масакрот во Белград, во кој животите ги загубија девет лица, од кои осум се деца. Има и тешко повредени. Ова се случи во училиште во елитниот дел на главниот град на Србија.

Тој додаде дека сите родители може да пријават насилство на следните мејл адреси:

[email protected]
[email protected]