Нова студија укажува на можна врска помеѓу јадење одреден вид на храна и зголемен ризик од рак

Индустриски обработената храна содржи состојки кои луѓето обично не ги додаваат кога готват дома.


 

Одамна е познато дека индустриски преработените производи како сладолед, шунка, грицки и леб се помалку здрави од се што можете да направите во вашата кујна, а научниците сега мислат дека хемикалиите, боите, засладувачите и конзервансите во нив би можеле да го зголемат ризикот од рак, пишува германската новинска агенција ДПА

Студијата финансирана од Cancer Research UK и Светскиот фонд за истражување на ракот сугерира дека можеби постои врска помеѓу индустриски преработената храна и зголемен ризик од различни видови на рак.

Тимот од Империјалниот колеџ во Лондон, кој го водел истражувањето, оценил дека врската не може да се докаже бидејќи се заснова на набљудувања, односно дека луѓето се сеќавале што јаделе.

Сепак, тие рекоа дека луѓето во Велика Британија, каде што било спроведено истражувањето, јаделе премногу обработена храна и повикале на предупредувачки етикети на предната страна на пакувањето.

Индустриски обработената храна содржи состојки кои луѓето обично не ги додаваат кога готват дома.

Овие адитиви може да вклучуваат хемикалии, бои, засладувачи и конзерванси за продолжување на рокот на траење.

Индустриски преработената храна која најчесто се јаде во Велика Британија се леб од продавница, готови оброци, разни житарки за појадок, преработено месо, слатки и бисквити, печива и колачи купени од продавница.

Не е секоја преработена храна лоша

На пример, Националната здравствена служба на Велика Британија (NHS) вели дека некои видови храна треба да се обработуваат за да бидат безбедни, како што е млекото, кое треба да се пастеризира за да се отстранат бактериите.

Претходните студии покажаа врска помеѓу преработената храна и срцевите заболувања, како и дебелината и дијабетесот тип 2.

Во новата студија, објавена во eClinicalMedicine, тимот користел податоци од британската Биобанка за да ја испита исхраната на 197.426 луѓе на возраст од 40 до 69 години.

Нивното здравје било следено цела деценија, а бил анализиран и ризикот од развој на рак или смрт од него.

Студијата покажа дека поголемата потрошувачка на индустриски преработена храна е поврзана со поголем ризик од развој на рак воопшто, а особено рак на јајниците и мозокот.

Тоа е исто така поврзано со зголемен ризик од смрт од рак, особено од рак на јајниците и дојката.

Научниците откриле дека за секои 10 проценти зголемување на ултра-обработената храна (UPF) во исхраната на една личност, има 2 проценти поголем ризик од рак во целост, и 19 проценти зголемен ризик од рак на јајниците.

Така, како пример, ако некој имал нула UPF во неговата исхрана, нивниот ризик се зголемувал на секои 10 проценти зголемување на консумирањето.

Секое зголемување од 10 проценти исто така беше поврзано со 6 проценти зголемен ризик од смрт од рак, 16 проценти зголемен ризик од рак на дојка и 30 проценти зголемен ризик од рак на јајниците.

Овие врски беа потврдени дури и откако беа земени предвид факторите кои би можеле да ги променат резултатите, како што се вежбањето или индексот на телесна маса (БМИ).

Научниците исто така откриле дека луѓето кои имале највисоко (обично 41 процент) ниво на преработена храна во нивната исхрана имале 7 проценти поголем ризик од рак од оние со најмал внес на таа храна (9 проценти од исхраната).

д-р. Естер Вамос, водечка авторка на студијата, рече: Оваа студија додава на зголемениот број докази дека ултра-обработената храна веројатно ќе има негативно влијание врз нашето здравје, вклучувајќи го и ризикот од рак. Со оглед на високите нивоа на потрошувачка кај возрасните и децата во Велика Британија, ова има важни импликации за идното здравје.

Иако нашата студија не може да докаже причинска поврзаност, други достапни докази сугерираат дека намалувањето на ултра-обработената храна во нашата исхрана може да обезбеди важни здравствени придобивки.

Таа додаде дека се потребни дополнителни истражувања за да се потврдат наодите и да се разберат најдобрите стратегии за јавно здравје за да се намали распространетата присутност и штетата на ултра-преработената храна во нашата исхрана.

Има се повеќе докази

д-р. Киара Чанг, која исто така работеше на студијата, рече дека просечниот Британец добива повеќе од половина од дневниот внес на енергија од ултра-обработена храна.

Ова е исклучително високо и загрижувачко бидејќи ултра-обработената храна се произведува од индустриски добиени состојки и често користи прехранбени адитиви за да ја прилагоди бојата, вкусот, конзистентноста, текстурата или да го продолжи рокот на траење. Нашите тела можеби нема да реагираат на ист начин на овие ултра-обработени состојки и адитиви како што реагираат на свежата и хранлива минимално обработена храна.

Сепак, ултра-обработената храна е насекаде и се рекламира со ниски цени и атрактивно пакување за да се промовира потрошувачката.

Тоа покажува дека на нашата прехранбена средина и е потребна итна реформа за да се заштити населението од ултра преработена храна, вели др. Чанг.

Потребни ни се јасни предупредувања од предната страна на пакувањето за ултра-обработена храна за да им помогнеме на потрошувачите да изберат, а нашиот данок на шеќер треба да се прошири на ултра-преработените газирани пијалоци, пијалоците на база на овошје и млеко и други ултра-преработени производи.

Таа рече дека домаќинствата со пониски приходи се „особено ранливи“ на евтини и нездрави ултра-преработени индустриски производи, додавајќи дека треба да се субвенционираат минимално преработените и свежо подготвени оброци.

д-р. Панајота Митроу, директор за истражување и иновации во Светскиот фонд за истражување на ракот, рече: Резултатите од првата студија во Обединетото Кралство од ваков вид се значајни бидејќи тоа е најсеопфатна проценка на ултра-обработената храна и ризикот од рак. Тоа придонесува кон зголемениот број докази кои ја поврзуваат оваа храна со рак и други здравствени состојби.

д-р. Митроу рече дека луѓето треба да го ограничат консумирањето на „брза храна“ и друга преработена храна богата со масти, скроб или шеќер, додавајќи: За максимална корист, препорачуваме интегралните житарки, зеленчукот, овошјето и мешунките да бидат главен дел од вашата редовна исхрана.

Шефот за превентивна политика на Cancer Research UK, Малколм Кларк, рече дека сè уште не е целосно утврдено дали ултра-обработената храна предизвикува рак, но висококалоричната и слатка храна може да предизвикаат зголемување на телесната тежина.