Нова студија: корона вирусот бил четири пати посилен од оној на Сарс

Слика на Сарс-Ков-2 направена со електронски микроскоп (Фото: АП)

Истражувачите од Универзитетот Минесота откриле дека новиот корона вирус мутирал за да може подобро да се залепи на човечки клетки

 

Новите истражувања фрлија светлина врз клучниот биолошки механизам што можеби му помaга на корона вирусот да ги зарази луѓето и да се шири брзо низ целиот свет.

Детална анализа на структурата на вирусот покажува дека „шилата“ што ги користи за да се воспостави инфекции на човечки клетки се околу четири пати посилни од оние на коронавирусот Сарс, во кој загинаа стотици луѓе во епидемијата во 2002 година.

Наодот сугерира дека честичките од корона вирусот, кои се вдишуваат преку носот или устата, имаат големи шанси да се прицврстат на клетките во горниот респираторен тракт, што значи дека се потребни релативно малку за инфекцијата да се добие основа.

Научниците од Универзитетот Минесота користеле кристалографија со Х-зраци за да создадат атомска 3Д мапа на шилести протеини на вирусот и соодветниот партнер на човечки клетки, познат како ACE-2 рецептор.

Кога вирусот ќе наиде на човечка ќелија, шилестите протеини на неговата површина се држат до рецепторите ACE-2, доколку клетката ги поседува, и дозволуваат вирусот да добие пристап и да се реплицира.

„3Д структурата покажува дека во споредба со вирусот што ја предизвика појавата на  Сарс во 2002-2003 година, новиот корона вирус развил нови стратегии за да се врзува за неговиот човечки рецептор“, рече д-р Фанг Ли, кој го водеше американскиот тим. „Цврстото врзување за човечкиот рецептор може да му помогне на вирусот да ги зарази човечките клетки и да се шири меѓу луѓето“.

Мапите на вирусот сега ќе бидат користени од научниците за да бараат потенцијални лекови кои можат да го неутрализираат вирусот, пред да се засили репликацијата и инфекцијата да се одржи. „Ако нов лек со антитела може да се врзува на тие места на вирусот посилно и почесто од рецепторот, тој ќе го блокира вирусот од клетките, што го прави потенцијално ефикасен третман за вирусни инфекции“, рече Ли. Истите места можат да се користат за обликување на работата на вакцините за да се спречат идните инфекции, додаде тој.

Пишувајќи во списанието „Нејчр“, истражувачите опишуваат како тие ја споредиле структурата на пандемичниот корона вирус со сродните видови што се наоѓаат во лилјаците и панголините. Откриле дека и двата вида животни можат да се врзуваат за истиот човечки рецептор ACE-2, поддржувајќи претходна работа што сугерира дека човечкиот корона вирус потекнува од лилјаци директно или преку панголини кои самите се заразиле од лилјаци. Пред да ги заразат луѓето, животни собрале клучни мутации што овозможиле вирусот полесно да се шири кај луѓето.

„Ние знаеме дека корона вирусот што е причина за Ковид-19, Сарс-КоВ-2, се однесува многу поинаку на својот роднина Сарс“, вели Џонатан Бол, професор по вирусологија на Универзитетот Нотингем, кој не беше вклучен во студијата. „Особено, Сарс-Ков-2 ефикасно ги инфицира грлото и носот, предизвикувајќи симптоми на блага настинка, додека Сарс речиси секогаш се реплицираше во белите дробови“.   (Гардијан)