До неодамна предизвик им беше канабисот, а сега волшебни лековити печурки

Откако акциите на канабис предизвикаа вистински возбуда на финансиските пазари во 2017/2018 година, берзите би можело да ги освои ново опојно средство во 2020 година. Наместо марихуана, сега тоа се волшебни лековити печурки

Иницијалнаата јавна понуда (ИПО) на канадската компанија за печурки Шампињон-Брендс (Champignon-Brands) може да ги доведе инвеститорите до ново лудило. За разлика од цветањето на канабис, веќе не станува збор за активните состојки тетрахидроканабинол (ТХЦ) и канабидиол (ЦБД), туку за супстанции псилоцибин и псилоцин содржани во таканаречените магични печурки, пишува finanzen.at.

Магичен лек од печурки

Експертите веруваат дека многу малку истражуваниот псилоцибин, кој главно го има кај посебни видови габи, е носител на медицинска и терапевтска надеж. За активната состојка се вели дека е погодна за лекувања на нарушувања на зависност, анксиозност, мигрена и депресија. Со цел целосно да се испита потенцијалната ефикасност на оваа супстанца, голем број истражувачки институции ширум светот сега се занимаваат со активната состојка. Во 2016 година, две американски студии дури требаше да докажат дека псилоцибинот може да ја ублажи анксиозноста и депресијата кај луѓето со тежок карцином.

Соодветно на тоа, реномето на супстанцијата, која веќе беше истражувана во 1960-тите и 1970-тите, значително се смени. Иако психоцибинот веќе подолго време се смета дека е опојно средство, хипи лек и замена за ЛСД, психоделичната супстанца сега се смета за потенцијален чудотворен лек.

Опиумските печурки веќе долго време го инспирираат основачот на PayPal, Питер Тиел, кој себбеси се именуваше како инвеститор благодарение на раните вложуваања во Facebook и Airbnb. На пример, новооснованата компанија, финансирана од Тиел, во моментов ги истражува ефектите на психоцибин врз субјекти кои страдаат од голема депресија.

Чудотворните лекови во волшебните печурки не го интересираат само Питер Тиел, роден во Франкфурт, туку и славниот канадски претприемач и ѕвезда на Shark Tank, Кевин Олери. Олери инвестираше пред извесно време во компанијата за печурки MindMed, која исто така е со седиште во Канада.

Од чај од печурки до фармацевтски производи

Во моментов, не се надеваат само инвестициските ѕвезди на голем чекор напред на чудотворните печурки, туку и извршните директори и акционерите на Шампињон Брендс.

Компанијата од Ванкувер, основана во 2019 година, се специјализира за одгледување и дистрибуција на разни производи од печурки. Канаѓаните во моментов продаваат различни видови чаеви збогатени со активни состојки од различни лековити печурки.

Според групацијата, овие чаеви не само што треба да ги зголемуваат менталните перформанси, туку и да детоксицираат, да го намалуваат стресот и да го зајакнат имунитетот. Покрај тоа, групацијата, заедно со канадската компанија Дрип Кофи (Drip Coffee), нуди разни специјалитети од кафе на кои им се додадени избрани екстракти од печурки.

На долг рок, сепак, групацијата сака да се фокусира на одгледување психоактивни габи и производство на псилоцибин, кој потоа треба да биде достапен за клиничка употреба.

Со канадските компании Champignon-Brands и MindMed, индустријата за волшебни печурки е сè уште во почетна фаза. Според тоа, двете компании, кои се котирани на берзата само неколку недели, имаат пазарна капитализација од околу 35 милиони и 150 милиони канадски долари.

Ако во наредните недели и месеци другите печуркарски компании не нараснат како печурките и така да ја зголемат конкуренцијата, сосема е можно брендот Шампињон сега оптимално да ја искористи својата прва предност и да стане пионер во индустријата за лековити печурки, пренесува Индикатор.ба.

Лекции од процутот на канабисот

Многумина шпекулативни инвеститори сè уште добро ги паметат настаните околу акциите на Canopy Growth, Tilray и Aurora Cannabis и знаат дека токму оние инвеститори кои на крајот скокнаа во „возот со коноп“ сега се жалат на загуби од над 90 проценти. На пример, акциите на Тилрај се зголемија од под 20 долари на дури 300 американски долари за само неколку дена, правејќи неверојатен скок од нешто повеќе од 1.000 проценти.

Истите тие акциите сега котираат на околу седум американски долари.