Нов рекорд во Франција – 30.000 заболени за еден ден

Француските здравствени власти во четвртокот објавија дека бројот на нови дневни инфекции со коронавирус скокна над 30.000 за прв пат од почетокот на епидемијата.

Францускиот претседател Емануел Макрон во средата нареди ноќен полициски час во Париз и во осум други големи градови каде коронавирусот е неконтролиран.

Имаше вкупно 30.621 нова инфекција со Ковид-19 во текот на изминатите 24 часа, а во средата во 22.591 година, додека хоспитализациите и смртните случаи поврзани со болеста исто така се зголемија.

Бројот на луѓе кои починале од инфекција со КОВИД-19 се зголеми за 88 на 33.125, наспроти 104 во средата. Кумулативниот број на случаи сега изнесува 809.684.

Пациентите во единиците за интензивна нега сега се вкупно 1.750, што е зголемување за 77 за 24 часа.