Нов градежен материјал: Сакате кафе во шолја или во бетон?


Научниците од австралискиот Универзитет RMIT во Мелбурн успеаја да го претворат талогот од кафе во супстанца наречена биокар која може да се користи во производството на бетон.

Оваа супстанца го прави бетонот поцврст и поотпорен, а во исто време ги намалува штетните емисии кои придонесуваат за ефектот на стаклена градина, пренесува Ројтерс.

Главниот истражувач на Универзитетот RMIT, Раџив Роханд, вели дека додавањето биојадар го прави бетонот за 30 отсто поцврст и ја намалува потребната количина на цемент до 10 отсто.

Производството на бетон, кое вклучува мешање на песок и чакал со цемент и вода, е главен производител на стакленички гасови и произведува седум отсто од глобалните емисии, според Обединетите нации.

Biochar може да намали до 15 проценти од песокот што се користи во производството на бетон.

Секоја година во светот се ископуваат околу 50 милијарди тони песок, главно за производство на бетон, а оваа екстракција е често погубна за животната средина.

Некои градежни компании во Австралија веќе покажаа интерес за биокардот, а можноста за негова примена ја анализираат и други универзитети ширум светот.