Норвешка: Спалувањето на Куранот прерасна во физичка пресметка

 

Осудите за членовите на локалната антиисламистичка организација Исламот како вера на насилстви и означувањето на пророкот Мухамед како педофил, кулминираше по палењето на Куранот.

Муслиманските великодостојници најавија дека случајот ќе го пријават во полиција, а самото палење на Куранот го означија не само како нелегално туку и дека е злосторство од омраза.

Акмал Али, лидерот на Муслиманската унија Агдер, потсети на протестот Стоп за исламизација на Норвешка инатата сабота кога два примероци на Куранот беа фрлени во канта за ѓубре, а еден беше спален од страна на лидерот на движењето Ларс Торсен.

Движењето Стоп за исламизација на Норвешка почна на почетокот на милениумот. Како своја цел има спречување на ширење на Исламот на кој гледаат како на тоталитарна политичка идеологија која го крши Устаот на Норвешка.

Исламската заедница е во пораст последните години во Норвешка и моментално има 5,7 отсто од населението.