„Нома“, најдобриот ресторан во светот, 2021 ја заврши без профит


Данска – Ако сте ресторан, последните две години не беа толку лесни. Тоа е вистина без разлика дали сте непознат или најдобар во светот, очигледно. „Нома“, ресторанот со три ѕвездички на „Мишелин“, кој се наоѓа на врвот на листата на 50 најдобри во светот, не можеше да оствари профит минатата година, што се случи првпат откако беше затворен во 2017 година за да ја смени локацијата, според „Блумберг“.

Ресторанот  на Рене Реџепи, со корени од Македонија, во Копенхаген претрпе нето загуба од 1,69 милиони круни, или околу 240.000 долари, во 2021 година, според поднесокот до Данскиот деловен орган што го разгледа „Блумберг“. Тоа се случи иако „Нома“ доби 10,9 милиони круни, или околу 1,5 милиони долари, како поддршка за пандемијата од данската влада.

Во својот финансиски извештај за 2021 година, ресторанот имаше оптимистички поглед на своите перформанси. „Во овие околности, резултатот и економскиот развој на компанијата беа задоволувачки“, се вели во извештајот. „Компанијата очекува подобрен резултат за следната година“.

Како и другите ресторани, „Нома“ започна да произведува и производи за широка потрошувачка

Загубите се случија и покрај фактот што ресторанот може да заработи 5.000 круни – или малку повеќе од 700 долари – по лице. Но, Данска наметна заклучување на коронавирусот за време на делови од 2021 година, така што ресторанот не можеше целосно да работи како обично.

Сепак, пандемијата предизвика многу претпријатија одново да го разгледаат својот деловен модел. И така, дел од пооптимистичките чувства на „Реџепи и Ко.“ за 2022 година, исто така, може да биде резултат на успешното лансирање на „Нома Проектс“, каде што нуди ферментирани сосови наречени гаруми кои веднаш се распродаваат секој пат кога ќе биде достапна нова серија.

„Нома“ последен пат беше непрофитабилна во 2017 година, кога Реџепи го затвори ресторанот на околу една година за да ја изгради својата нова локација. Исто така, планира привремено да ја затвори својата локација во Копенхаген оваа година додека патува во други земји пред да се врати во 2023 година, забележа „Блумберг“.

И покрај негативниот готовински тек, „Нома“ и понатаму останува еден од најзабележителните ресторани во светот. Ја воведе новата нордиска кујна на гастрономите насекаде и го освои првото место на листата на 50 најдобри ресторани во светот пет пати, во 2010, 2011, 2012, 2014 и 2021. При прифаќањето на честа за 2021 година, Реџепи рече: „Ако пандемијата нè научи нешто, тогаш нашите соништа можат да бидат кревки; колку оваа индустрија може да биде исцрпувачка“. За жал, неодамнешните загуби на „Нома“ само ја нагласуваат неговата поента.