Нобеловката Светлана Алексиевич замина од Белорусија на лечење во Германија

Добитничката на Нобеловата награда, Светлана Алексиевич, истакната опозициска личност, ја напушти Белорусија и отпатува во Германија, но нејзиното заминување не е поврзано со политиката и таа планира да се врати, изјави нејзин соработник за Ројтерс во понеделникот.

Алексиевич е висок член на белорускиот опозициски координативен совет, кој е мета на властите во Белорусија, поради масовните протести против лидерот Александар Лукашенко.

Алексиевич отпатува во Германија да добие медицински третман и од работни причини, рече нејзиниот соработник. (Ројтерс)