НЛБ Склади влезе на пазарот во Македонија, го презема Џенерали инвестментс Скопје


НЛБ Склади денеска успешно го заврши купувањето на Џенерали инвестментс Скопје (Generali Investments0, третата по големина компанија за управување со средства на пазарот во Македонија со 18 отсто пазарен удел.

Претседателот на Управниот одбор на НЛБ Склади, Лука Подлогар, и претседателот на Управниот одбор на НЛБ, Блаж Бродњак; ги истакнаа големите можности за раст во Северна Македонија.

„Северна Македонија е еден од стратешки најважните пазари за НЛБ Групацијата. Групацијата може да се пофали со силно присуство овде – НЛБ Банка Скопје е трета по големина банка во групата според вкупната актива, а во исто време со повеќе од 16% пазарен удел во однос на вкупната актива и повеќе од 20% од пазарен удел во кредитите или депозитите на населението, зазема системски важно место“, изјави НЛБ Бродњак, претседател на Управниот одбор, по успешното преземање.

Како што е резимирано во соопштението, тие гледаат многу можности за раст во Северна Македонија.

„Затоа веќе основавме компанија за лизинг во Северна Македонија на крајот на 2022 година, а сега го дополнуваме нашето портфолио на производи со услуги за управување со имот“, додаде Бродњак.

Претседателот на Управниот одбор на Фондот на НЛБ Подлогар се согласи дека има многу можности за раст во Северна Македонија. Како што рече, по завршувањето на трансакцијата на клиентите наскоро ќе им биде понуден проширен опсег на средства. Тој исто така објасни дека НЛБ Групацијата има намера во иднина да организира управување со имотот под капата на НЛБ фондовите.

Претседателката на Generali Investments Словенија, Мелита Рајгељ Озебек, го изрази своето задоволство што компанијата во Скопје ќе ја продолжи долгогодишната традиција на обезбедување квалитетни услуги за управување со имот под покровителство и корпоративен идентитет на НЛБ Групацијата.

НЛБ Склади е најголемата компанија за управување во делот на инвестициските фондови во Словенија, како и најголемата компанија за управување по вкупната актива под управување, пишува НЛБ.

Во меѓувреме, Generali Investments Скопје е трета по големина компанија за управување со средства на пазарот во Македонија со 18% пазарен удел. Компанијата управува со средства на клиентите во вредност од приближно 48 милиони евра во четири различни инвестициски фондови, еден готовински, еден мешовит и два капитални фондови. Вработува 10 експерти.